Tudomány

Szuperhold csap össze egy meteorrajjal az égbolton

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 12. 02. 12:00

A szuperhold körül 126 ezer km/órával becsapódó meteorok rendeznek tűzijátékot december 14-én.
Korábban a témában:

Az idei év utolsó három hónapja tenyerén hordozza a Hold szerelmeseit: december 14-én ismét szuperholdban gyönyörködhetünk. Bár laikusoknak szóló anyagaiban a NASA is használja a kifejezést, nem egy csillagászati definícióról van szó.

Arról van szó, amikor a telihold épp akkor következik be, amikor égi kísérőnk pályájának földközeli pontjában, vagy ahhoz nagyon közel tartózkodik.

Mondhatjuk úgy is, a szuperhold nem más, mint földközeli telihold. Ilyenkor akár 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek is láthatjuk.

Három hónap, három szuperhold

Az első szuperhold 2016. október 16-án bukkant fel, a következőt november 14-én láthattuk. A NASA ez utóbbit extra szuperholdként, az évszázad szuperholdjaként vezette fel, mert legutóbb 1948-ban, a legközelebb pedig 2034-ben lesz hozzánk ilyen közel a telihold. De még így is kétórányira volt a földhöz legközelebbi pontjához.

Sőt, Magyarországról nézve le is csúsztunk a csúcspontról, mert a telihold közép-európai idő szerint 14 óra 53 perc és 51 másodperckor következett be, bő másfél órával holdkelte előtt. A látvány így is gyönyörű volt:

És ez ismétlődik december 14-én. Igaz, a Hold nem lesz ennyire közel a Földhöz, de legalább nem csússzuk le a telihold pillanatát, ami tehát december 14-én 0 óra 7 perckor és hat másodperckor következik be. Már csak az a kérdés, mennyire lesz felhős az ég, és persze ki tud virrasztani kicsit a szerdai munkanap előtt.

Geminidák és a Hold harca

A december 14-ei szuperhold igazi különlegessége, hogy egybeesik az adventi csillaghullás maximumával: a Geminidák meteorraja éri el légkörünket.Nevét onnan kapta, hogy látszólag az Ikrek csillagképből száguld felénk a milliónyi égi porszem. A valóságban a 3200 Phaeton nevű kisbolygó a forrás, amelyről napközelben por olvad ki.

December elején-közepén körülbelül két hétig figyelhetjük meg, a csillaghullás maximuma december 13-14. Az apró meteorok 126 ezer km/órával vágódnak a Föld légkörébe, látványos, fényes tűzijátékot varázsolnak az égre.

A szuperhold fénye viszont elnyomja a meteoresőt, a halványabb felvillanásokat nem is fogjuk látni, és a fényesebbek is kissé vérszegénynek fognak tűnni. Innentől kezdve nézőpont kérdése: a Hold elnyomja a csillaghullást, vagy a hullócsillagok pazar fényjátékot festenek a szuperhold köré…

Szuper a Hold, vagy nem szuper?

Fent már említettük, hogy a csillagászat nem ismeri a szuperhold fogalmát. Egyes tudósok mereven elzárkóznak a kijelentéstől, a média szenzációhajhász, kattintásvadász fogásának tartják. Mások úgy vélik, a fogalom ugyan ilyen értelemben nem szerepel a csillagászok szótárában, de ha a laikusok, a sajtó így akarja hívni, miért ne tehetné?

A Hold egy ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ennek legtávolabbi pontján átlagosan 405 400, legközelebbin, azaz földközelben átlag 362 600 kilométerre van tőlünk. A pályaellipszis azonban a Nap és a bolygók tömegvonzása miatt  időben folyamatosan változik.

Megesik, hogy földközelben (szakszóval perigeumban) “csak” 356 400 kilométerre húz el mellettünk, míg a földközeli pont legnagyobb értéke 370 400 kilométer.

A telihold pedig az a pillanat, amikor a Földről nézve az égitest egészét megvilágítja. Ez a bizonyos pillanat szabad szemmel nem érzékelhető, ha valaki felnéz az égre, egész éjjel a teliholdat látja. Ugyancsak nem tudnánk megállapítani, hogy a telihold adott alkalommal szuperhold-e, a méretnövekedést viszonyítás híján nem érzékeljük. Az viszont lehet, feltűnne, hogy mintha fényesebb lenne, mint szokott…

Ha van viszonyítási alap, így néz ki egy szuperhold a legtávolabb álló telihold mellett
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.