Tudomány

Ha jót akarsz magadnak, sosem fekszel le mérgesen

Alvó nő (Array)
Alvó nő (Array)
Egy új kutatás alátámasztja azt az elképzelést, mely szerint nem szabad haraggal a szívünkben lefeküdni. A vizsgálat rámutatott: a férfiak kevésbé képesek elnyomni a rossz gondolatokat alvás után, mint pihenés előtt.

Normál esetben az alvás segít az embereknek, hogy feldolgozzák a nap eseményeit, és elraktározzanak bizonyos elemeket a memóriájukban. Az új kutatás alapján éppen ez az emlékezeterősödés hátráltatja a negatív élményektől való szabadulást.

Yunzhe Liu, az UCL neurológusa és a tanulmány társszerzője szerint az eredmények bebizonyították: érdemes lefekvés előtt megoldást találni a vitás kérdésekben, nem szabad dühösen elaludni.

A kutatás során a szakértők 73 angliai férfit vizsgáltak meg. Az alanyokat arra kérték, hogy figyeljenek meg 26 teljesen semleges fotót emberek arcáról, melyek sem pozitív, sem negatív érzelmeket nem váltottak ki. Ugyanakkor minden felvételhez egy-egy nyugtalanító képet kapcsoltak, melyeken holttestek, síró gyerekek vagy sérült emberek voltak láthatóak. A férfiak gondolataiban így összefonódtak a semleges arcok a nyomasztó fotókkal.

Nem sokkal később a kutatók ismét megmutattak néhányat az arcokat ábrázoló képekből, majd megkérték az alanyokat, hogy próbálják meg elnyomni vagy elfelejteni a hozzájuk fűződő kényelmetlen emlékeket. A szakértők arra jutottak, hogy a résztvevők 9 százalékkal kisebb valószínűséggel tudták előhívni a rossz képeket, mint azokat a felvételeket, melyekkel korábban a memóriájukat vizsgálták.

Az emlékelőhívó tesztet másnap, egy éjszakányi alvás után megismételték. Az eredmények alapján a pihenés negatív hatással volt a kellemetlen tapasztalatok elfelejtésére: a résztvevők immár csak 3 százalékkal kisebb eséllyel idézték fel a negatív élményeket, mint a korábbi fotókon látottakat.

A kutatócsoport szerint ez azt bizonyítja, hogy az alvás megnehezíti azon emlékek elfelejtését, melyeket éppenséggel ki szeretnénk törölni a memóriánkból.

A szakértők az alanyok agyi aktivitását is megmérték, mind az alvás előtti, mind az alvás utáni emlékelnyomási feladat során. A különbséget itt is ki lehetett mutatni: a még aznap lezajló teszt alatt a hippokampusz – az összetett információkat elraktározó terület – volt az az agyi régió, amelynek a legnagyobb szerep jutott az elnyomás során. Az éjszakai pihenés után azonban egészen más területek voltak a legaktívabbak.

Utóbbi megállapítás segíthet jobban megérteni olyan mechanizmusok, mint amilyen a poszttraumatikus stressz szindróma is.

A látványos eredmények ellenére a kutatásnak megvoltak a maga korlátai. Liu is elismerte, hogy nem szerencsés, hogy csak férfiakat vizsgáltak, a szakértő ugyanakkor hozzátette, elképzelései szerint a nőknél is hasonlóan megfigyelhető az alvás és a felejtés kapcsolata. Ennek alátámasztására azonban újabb kutatásokra lesz szükség.

(Via: Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik