Cute little boy playing with mobile phone and his mother sitting on a park bench
Tudomány

Öt technológiai megoldás, melyek nélkül kineveti saját gyereke

24.hu
24.hu

2016. 11. 14. 14:00

Mik lesznek azok a technológiák, amelyek olyan alapvetőek lesznek éveken belül, mint a szeletelt kenyér és azt megörökítő, kötelező érvényű fotók?

Tegyük a szívünkre a kezünket: hiába vagyunk évtizedekkel idősebbek gyermekeinknél és hiába tanultuk meg az élet azon leckéit, amelyekről úgy érezzük, kötelességünk átadnunk nekik – a fiatalokat ez egyfelől nem érdekli, másfelől folyamatosan a sarokba iskoláznak minket az élet számos olyan területén, amelyeken eddig, azt hittük, stabil talaj van a talpunk alatt. Hol vannak azok a pontok, ahol a legjobban elcsúszik a kontakt köztünk és az újabb generációk között és ahol érezhetően tanulhatnánk tőlük? (Ne felejtsük: ők most szoknak hozzá az átláthatóság, a transzparencia, a készenlétiség azon fokához, amelyet sokan még a mai napig nem tudnak teljesen a magukénak mondani.)

business, new technology and people concept - closeup of man hand with smartphone and virtual sphere globe
Fotó: Thinkstock

Mindent online, zsebből, azonnal

Nem csak az okostelefon az, amely nélkül az ember nem ember az újabb generációk szerint, hanem a telefon mögöttes jelentése: a mindent-azonnal-gyorsan-hatékonyan is legalább ennyire fontos. Az információ mellett már az egyes szolgáltatások is egyre elérhetőbbek online: bármit megvehetünk, megszerezhetünk, kipróbálhatunk, átnézhetünk, teszteltethetünk, olcsóbban legyártathatunk vagy megcsináltathatunk mással. Ráadásul rövid- vagy hosszútávú tervezéstől függetlenül a fiatalok már látják, hogy a világ egy komplett bolygóból áll, tehát minden ötlet megfuttatható valahol és minden projekt legyártatható olcsóbban is.

Központiatlanság

A megosztás, szétosztás, elosztás nemcsak a kapitalizmus rémét űzi el, hanem biztosítja azt, hogy az egy célért küzdő emberek közelebb kerülnek egymáshoz. Miért figyeljünk egyáltalán a központosított rendszerekre, amikor a lokális hálózatok egymásrautaltsága és az erőforrások megfelelő csoportosítása nagyobb hatékonyságot biztosít? Gondoljunk csak az Uberre, a Kickstarterre, a Fiverre vagy akár a torrentezésre is. Rövidtávon támadhatóak, hosszú távon viszont teljesen más termékéletciklust biztosítanak. De ennél gyakorlatiasabbak is lehetünk: mi van akkor, ha egy társasház közösen bérel egy csomagszállító drónt, hogy leszállíttassák maguknak a bevásárolni valókat, minden egyes erkélyre külön-külön? Gond nélkül!

Okosabb forgalom

A közlekedés is okosítható és most nem a közösségi finanszírozás segítségével összekalapozott bringaszenzorokra gondolunk – minden netre köthető, mindenből szerezhető adat és minden működhet hatékonyabban és egyúttal zöldebben is. Mi lenne, ha autóinknak nemcsak széndioxid-kibocsátását tudnánk csökkenteni, hanem magunkat és egyúttal a forgalom összes többi szereplőjét és bebiztosítanánk, hogy ne legyen több autóbaleset? Ehhez csak egy mesterséges intelligenciát vagy legalábbis egy idegi hálózatot kell tudnunk rádobni a járműveinkre.

Nagy adat

A szenzorok adataiból, statisztikákból és az egyéb adatbázisokból érkező adatokból minták nyerhetőek ki. Ha meglátjuk azt, hogy rövid-, illetve hosszútávon miből mi lesz, olyan döntéseket hozhatunk majd, amelyek biztosabb, egészségesebb, tisztább jövőt adhatnak – ha a mi kezünkbe már nem is, gyermekeinkébe biztosan. Az adatvájárok, AI-k és rendszervizualizációs szoftverek mind azért léteznek, hogy a rendszerek üzemeltetői pontosan tudják: hogyan tud kevesebbet fogyasztani egy elektromos autó egy átlagos úton, milyen napokra érdemes időzíteni a bevásárlást, hogy kevesebb hulladékot generáljunk vagy éppenséggel milyen biciklikutakat kell megterveznie telefonunknak, hogy motiváltak legyünk a tekerésre (és mindeközben még telefonunkat is feltölthessük).

E-oktatás

Ha már elképzelte, akkor létezik, ha már létezik, van belőle oktatóanyag. Gyermekeink már tudják, hogy nem a papír számít, hanem a bennük lévő szaktudás, a bizonyítható munkaórák száma, valamint a referenciamunkák, amik alapján felveszik őket egy munkahelyre. Tanulásra ott a Kickstarter, a Lynda, a Stanford Online vagy még akár a YouTube is, ha pedig elcsúszunk ezeken, mert nincs meg a nyelvtudásunk, azt is gyorsan megoldják online és még nem is feltétlenül a Duolingo segítségével. A social media pedig nemcsak abban segít nekik, hogy az utolsó szuszt is kipromózzák abból, amit gyártottak, hanem abban is, hogy megmutathassák másoknak: hogyan dokumentálták végig azt, hogy megtanultak egy nyelvet, hogy megtanultak főzni vagy éppen bambuszdrónt gyártani.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.