Brown rat (Rattus norvegicus) grooming on rock surrounded by water. Captive, UK
Tudomány

Így hódították meg a világot a patkányok

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 10. 24. 08:30

Bár normális esetben szinte alig látjuk őket, mindenhol ott vannak, falusi háztól városi csatornákig, Európától Amerikáig. Ehhez képest vicces, hogy egy részük sokáig ki se mert mozdulni otthonról.

A patkányokról tudjuk, hogy igen szívós jószágok, ráadásul az emberek számára kifejezetten kellemetlen tevékenységet végeznek, hiszen a városokban élő barna patkányok (Rattus norvegicus) minden évben 19 000 000 000 (ez bizony 19 milliárd) dolláros kárt okoznak szerte a világban. Ellenben meglepő módon ennek mégis keveset tudunk ezekről a négylábúakról, így például azt sem, miként vették át az uralmat azon a bolygón, melyről szeretnénk azt hinni, hogy rajta a miénk az irányítás. A Fordham Egyetem kutatócsoportja éppen ezért beleásta magát a patkányok múltjába, és ennek az első, nagyszabású genomvizsgálatnak az eredményeit tették közzé a Royal Society-n.

Szűk lett nekik Kína

A barna patkány, és kisebb rokona, a fekete patkány (Rattus Rattus) valamint a házi egér (Mus musculus) a három legsikeresebb invazív emlős a Földön, ám míg a két utóbbi folyamatosan követte az emberi mezőgazdasági és kereskedelmi terjeszkedést, addig a barna patkány nagyon sokáig ki sem mert mozdulni Kínából és Mongóliából. Aztán fogta magát, és kevesebb, mint ezer évvel ezelőtt kezdett mégiscsak elterjedni a világban:
ennek okai pedig mi magunk voltunk, emberek: egyre hosszabb utakra indultunk kereskedni, és vittük magunkkal a patkányokat is.Az elmúlt három évben az egyetem kutatói a világ 76 különböző pontján, 314 patkányból vettek szövetmintát, és a genomiális minták alapján az Emily Puckett vezette ökológus csoport megállapította, hogy a barna patkányok öt fő útvonalon jutottak ki Kelet-Ázsiából.

Csak az Antarktisz nem kellett nekik

Az egyik Délkelet-Ázsián keresztül vezetett, egy másik pedig a Selyemút mentén, keresztül Közép-Ázsián, át Európába, valamikor 1500 körül, ám az európaiak ekkor még nem is gondolták, hogy új patkányfajt kapnak a nyakukba a kereskedelemnek köszönhetően. Két további csoportból az egyik Észak-Amerika nyugati részei felé vette az irányt, keresztül az alaszkai Aleut-szigeteken, valószínűleg orosz hajók segítségével, a másik brigád pedig szintén hajóra szállt, és egyenest a Nyugati-partot célozta meg. Végezetül ott az ötödik “osztag”, amelyik Európából távozott Észak-Amerika keleti részére, Dél-Amerikába, Afrikába, és Ausztráliába, és mindenütt gyorsan kolonizálták is magukat. 1750-re a barna patkányok már New Yorkban voltak, afféle honfoglalókként a mostani csatornapatkányok számára. A sors iróniája tehát, hogy pont a leginkább otthonülő barna patkány fészkelte be magát legjobban az emberek közé.

A természetes élőhelye nagyon szűk, hiszen mindaddig, míg megvannak a forrásai az evéshez, szaporodáshoz, és a használható odúhoz, természeténél fogva nem tesz meg nagy távolságokat. Minden nagyobb helyváltoztatása az emberhez köthető.

– mondta Emily Puckett, ebből pedig megállapítható, hogy tulajdonképpen csak magunknak köszönhetjük a barna patkányt, ami így mind erősebb lett. Csak nehogy aztán gondoljon egyet, és átvegye a hatalmat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.