Tudomány

47 milliárdos féldrágakövet találtak a bányászok

A jádekő tömege akkora, mint 150 személyautóé egyszerre. Kár, hogy nem marad egyben.

A BBC értesülései szerint az innen nézve igen távoli Burmában (vagy ha úgy jobban tetszik, Mianmarban) akkora jáde darabot találtak, mint egy elefánt, nem is csoda, hogy egy helyi politikus, U Tint Soe büszkén pózol mellette. Szerinte az, hogy ilyen méretű követ sikerült találni, igen pozitív jel a polgároknak, a kormánynak és a pártnak is (szép beszéd, na). Persze a politikai szólamok helyett fontosabb, ha az adatoknál maradunk:
az 5,8 méteres, 175 tonnás kődarab 170 millió dollárt ér, ami 47 milliárd forintnak felel meg.

Ez egyébként annyi pénz, amennyit a világ leggazdagabb híressége, Taylor Swift is csak egy év alatt tud megkeresni, tehát érzékelhető, hogy tényleg komoly bányászati leletről van szó. Úgy tudni, hogy a kő útja szétdarabolva majd Kínába vezet, ahol ékszereket és szobrokat készítenek belőle, melyeket lehetőség szerint jó pénzért értékesítenek.

Stunned miners thought they had won the lottery when they struck this enormous boulder - the world's most valuable piece of JADE worth $175m. See SWNS story SWJADE. Workers were excavating rare gems at a remote mine in Kachin State, Burma, when they stumbled across the huge jadeite rock on Thursday afternoon. It weighs a staggering 175 tonnes (174,600kg) , measures 9ft high, 18ft long and 18ft wide. Remarkable pictures show local politician U Tint Soe standing next to the giant gem as it towers above him. The rock - which will appear its distinctive green once cleaned - is second only in size to the a carved statue at the Jade Buddha Palace in China which weighs 260 tonnes.

Mi is a jáde?

A jáde kifejezés kétféle metamorf kőzetre utalhat, úgymint jadeit és nefrit, a mostani leletről pedig úgy vélik, hogy jadeit. Ettől függetlenül mindkét típus hasonló megjelenésű, és jellemzően díszítési célokat szolgál, de kémiai és fizikai összetételük eltérő, mint ahogyan értékük sem egyezik meg, mert utóbbiért lényegesen többet kell fizetni. Érdekességként említhető, hogy
a világ minőségi jadeitjeinek 70 százaléka Mianmarból származik, ami az ország GDP-jének 50 százalékát adja.

Szomorú azonban ebben az egészben, hogy a több milliárd dolláros üzletek hátterét hatalmas homály fedi, a kormányzati korrupciónak, a bűnözésnek, és a környezetre gyakorolt negatív hatások eltussolásának köszönhetően.

Tudta?

A magyar határvárosként jegyzett Tompa mellett álló, neogót stílusban épült  Szent Anna templomban is található egy ilyen hatalmas, faragott féldrágakő, ami a szószéket tartja, és egyévi keresetébe került az építtetést megrendelő bárónak. A templom egyébként is különleges, illetve mellette egy kastély található, mely jelenleg szociális intézményként működik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik