Tudomány

Éjjel kék fénnyel izzik a csodabringaút

Lengyelországban gondolnak a buliból hajnalban hazatekerőkre, de nem az utat világítják meg nekik, hanem maga az út világít.

Azt most nem kérjük olvasóinktól, hogy százszor egymás után mondják ki a Lidzbark Warmiński nevet, legyen elég az, hogy így hívnak egy lengyel községet, ahol egy kifejezetten előremutató közlekedési kísérlet zajlik.

Az autóút mellé lefektettek egy megosztott sávot kerékpárosoknak és gyalogosoknak – ez idáig nem újdonság, bár persze már eleve üdvözlendő hír. Ami viszont már mindenképpen újszerűbb, az a módszer, mellyel éjszakára is láthatóvá teszik az utat a rajta közlekedők számára.

A foszforalapú útburkolatot ugyanis napközben feltölti a napfény, majd a megoldást kifejlesztő mérnökök szerint akár tíz órán át is képes lágyan világítani a sötétben. Ahogy a képeken is látható, a biciklisávot teljesen befedi a speciális borítás, míg a mellette levő járdának a széleit világítja meg, valamint bizonyos távolságonként gyalogos piktogrammal jelzi, hogy oda ne tévedjen sehány kerekű jármű.

vilagito-bringaut-002

A járda jelenleg tesztüzemben működik, hogy különféle időjárási körülmények között megállapíthassák a világítás minőségét és a speciális effekt időtartamát, de arra is kíváncsiak, a folyamatos használat, például a kerekek és cipőtalpak által okozott súrlódás, az eső vagy a hó mennyiben károsítják a különleges burkolatot.

Az újszerűség mellett természetesen hosszú távon energiatakarékos is ez a megoldás, hiszen a folyamatos lámpás megvilágítás mellett az elektromos áram is költséget jelentene, ahogy az égők időközönkénti cseréje is. Az pedig nem kérdés, hogy mennyit dob a biztonságon az, ha lakott területen kívül, ahol eddig semmilyen kivilágítás nem működött, most ilyen segítséget kapnak a partizásból hazatérő “fáradt” fiatalok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik