Tudomány

Ilyen, amikor megcsíp a világ egyik legmérgesebb rovara

Igen, van olyan elvetemült, aki kiteszi magát ekkora megpróbáltatásnak.

A vörös bársony hangya (ami a nevével ellentétben egy darázsfajta) elsősorban feltűnő külseje miatt szokott szerepelni az egzotikus állatokat bemutató összeállításokban. Ennek ellenére nem szabad elfelejteni, hogy az egyébként sem kis darab állat hatalmas fullánkkal és rettenetesen fájdalmas csípéssel bír, amit a Brave Wilderness YouTube csatorna teljes mértékben elmeháborodott szereplője a saját bőrén is megtapasztalhatott.

Coyote Peterson egy hosszadalmas videóban próbálja magát megcsípetni szigorúan tudományos célzattal, de az csak a videó 10. percében sikerül. Akkor azonban beüt a ménkű, és hősünk habzó szájjal próbálja túlélni a dolgot. Peterson csak pár perc múlva jut szóhoz és nem is nagyon tudja megfogalmazni mit érez, bár az valójában elég egyszerű: iszonyatosan fáj.

A teszt szerint, akit megcsíp a bársony hangya, annak legalább fél órán át kell megküzdenie az égető fájdalommal és csak ezután csillapodik a dolog elviselhető szintre.

A tehéngyilkos néven is emlegetett darázs hímje szárnyakkal rendelkezik, repülni is képes, a nőstény viszont szárnyak híján erre képtelen. Ahogy más rovarok esetében, úgy itt is utóbbiak a veszélyesebbek, hiszen csak a nősténynek van fullánkja, így a hímtől nem kell tartani.

A csípése rendkívül fájdalmas, de annyira azért nem, hogy egy szarvasmarhával is elbánjon, így a név valószínűleg egy szerencsétlen baleset miatt ragadhatott rá. A bársony hangya elsősorban az Egyesült Államok területén, azon belül is a közép-keleti régióban él, ezt pedig jellemzően magányosan és nem kolóniákban teszi, ahogy az a hangyákra egyébként jellemző.

(Nyitókép: http://eeyoresramblins.blogspot.hu/)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik