Tudomány

Szexmániás óriásteknős mentette meg saját faját

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 15. 09:01

Ha ön egy Chelonoidis hoodensis teknős, 40 százalék eséllyel meg tudjuk mondani, ki az apja: a 100 éves Diego.

A Galapagos-szigeteken él egy Diego nevű, 80 kilós óriásteknős, amely életének eddigi 100 éve alatt elég szapora nemi életet élt. A rendelkezésre álló információk alapján akár 800 utóda is lehet, amivel konkrétan segített megakadályozni saját fajának teljes kipusztulását.

A Chelonoidis hoodensis teknősök utolsó menedéke az a kis földdarab, amelynek tanulmányozása rávezette Charles Darwint az evolúciós elmélet kidolgozására, Espanola szigete, a Galapagos-szigetcsoport egyik tagja. Jelenleg a kiemelten veszélyeztetett állatfajnak körülbelül 2000 példánya él itt, amelynek 40 százaléka Diego áldásos “munkája” következtében születhetett meg. Pedig 50 éve sokkal vészterhesebb idők jártak, ekkor mindössze 12 nőstény és két hím élt a fajból.

Diego nem “bennszülött”, őt a San Diego-i állatkertből szállították a Galapagos-szigetcsoport legnagyobb tagjára, Santa Cruzra a repopulációs program indításakor, 1976-ban. A 800 utódot tehát 40 év alatt hozta össze.

Az öreg, de fickós állat jelenleg is egy speciális “szülőotthonban” lakik hat nőstény társaságában. Bár két másik hím is besegít neki a fajtamentés kellemes feladatában, az AFP szerint Diego a legaktívabb. A média máris úgy emlegeti, mint “a szexőrült teknős, aki egyedül mentette meg saját faját”. Ez persze eléggé gender-inkorrekt, hiszen a munka hosszabb és nehezebb része a megtermékenyített nőstényekre hárult.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 29.
A főváros egyik legdrágább környéke a Duna partján épített Xlll. kerületi Marina Part. Ennek oka az, hogy kizárólag új építésű lakásokat találunk a környéken.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.