Tudomány

Evolúciós csoda: a tasman ördög 20 év alatt győzhette le a pofarákot

24.hu
24.hu

2016. 08. 31. 19:10

A tasman ördög nem a legtündéribb állat. Az embernek azonban meglágyul a szíve, ha megtudja, hogy két fertőző ráktípus is komolyan fenyegeti a fajt.
Korábban a témában:

Egy Nature Communicationsben megjelent tanulmány szerint azonban elképesztő változások történtek a betegség megjelenése óta. Az új felmérés alapján az életben maradt tasman ördögök génállományában megjelent néhány összetevő, melyek a rákra adott evolúciós válasz nyomai lehetnek.

A gyilkos kórt 1996-ban azonosították, miután egyre több daganatos tasman ördögöt fedeztek fel. A tumor jellegzetességét az adja, hogy minden esetben az állatok pofáján jelenik meg. Azóta a faj körében igazi népbetegséggé vált az arcot támadó rák: a kór a populáció legtöbb tagját érintette, ráadásul szinte mindig halálos kimenetelű volt.

A kutatók szerint a betegség rohamos terjedésének oka az élőlény agresszivitásával lehet összefüggésben. A szakértők úgy gondolják, a rákot akkor adja át egy fertőzött állat, ha arcon harap egy másikat – ez pedig nem ritka az alacsony ingerküszöbű ördögöknél.

A félelmetes mértékű pusztulás miatt a legtöbb tudós azt jósolta, hogy a faj rövidesen kihal. Az elmúlt kemény 20 év után azonban még mindig maradtak egészséges példányok. A jelenség megmagyarázása Andrew Storfer, a Washingtoni Állami Egyetem kutatója társaival az ördögöktől begyűjtött szövetmintákat kezdte el tanulmányozni, hátha megtalálja a génekben megjelenő változás jeleit. Az ötlet előzménye egy korábbi, 2010-es kutatás volt.

A szakértők által használt minták egy része a tumor megjelenése előtti időből származott. Ezeket vetették össze az újabb adatokkal, és meg is lelték két kisebb csoportnál a fejlődés nyomait. Az állatok génállományában összesen 7 eltérés volt a korábbiakhoz képest, ezekből 5 hozható kapcsolatba az immunfunkciókkal és a rákos betegségekkel.

Az eredmények alapján úgy tűnik, a tasman ördög elképesztő ütemű fejlődésen ment keresztül – 20 év evolúciós mértékkel ugyanis nem nevezhető hosszú időnek. A kutatók szerint a génekben megjelenő változás arra utal, hogy a faj immunrendszere úgy alkalmazkodott, hogy képes legyen felismerni a tumorsejteket.

Az ígéretes elmélet alátámasztására azonban további vizsgálatokra lesz szükség. Az is kérdéses még, hogy az új képesség alkalmassá teszi-e az állatot a másik, hasonlóan viselkedő rák elleni védekezésre is?

A jelenség mindenesetre kifejezetten érdekes. A fertőző daganatok igen ritkák, más, hasonló betegséget eddig csak a kutyáknál és bizonyos kagylóknál jegyeztek fel. A szakértők bíznak benne, hogy a lenyűgöző fejlődés tanulmányozásával a rák megértéséhez is közelebb kerülhet a tudomány.

(Via: Popular Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.