Tudomány

Robot teszi még élőbbé a virtuális valóságot

Horváth Balázs
Horváth Balázs

újságíró. 2016. 07. 26. 15:15

Igaz, hogy egy 25 ezer dolláros robot kellett hozzá, de ez lehet a VR jövője.

Jövője? Amikor még a jelenje sem igazán jött el? Abszolút jogos felvetés, bár a világ egyetemein dolgozó tudományos kísérletek szervezőit ez soha nem akadályozta az új utak keresésében. Ezúttal a Queen’s University Belfast felvételei bizonyítják, hogy mennyire szórakoztató lehet nagy értékű robotokkal, illetve VR eszközökkel bíbelődni.

Ebben az esetben a kutatók arra keresték a választ, hogy miként lehetne a virtuális valóságot még élőbbé tenni, ami persze teljesen értelmetlennek tűnik, tekintve a virtualitás mibenlétét. A felvetés mégis érdekes persze, hiszen ha virtuális alapra építkező játékok, szoftverek kombinálhatók lennének a valódi világ tárgyaival, berendezéseivel, akkor ebből valószínűleg valami igazán izgalmas sülhetne ki.

Míg egy átlagember egy ilyen gondolat lemodellezéséhez hozzá se nagyon tudna kezdeni, addig a belfasti tudósok arra jutottak, hogy egy robotot vesznek ehhez igénybe. (Könnyű ott, ahol van elfekvőben egy több mint 7 millió forintba kerülő Baxter modell.) A teszt a HapticVive nevű rendszer képességeit mutatja be egy HTC Vive-val, illetve annak kontrollereivel.

Mindezt egy végtelenül egyszerű szoftver támogatja, ahol a felhasználónak fa kockákat kell tologatnia. A poén az, hogy míg a programban minden egyéb virtuális, a fa elemek „valódiak” (vagyis inkább olyan hatással bírnak), az általuk keltett ellenállást pedig a fából készült lapokat tartó robot karjai fejtik ki. Megfelelő programozással a fa blokkok tömege növelhető, ergo jóval nehezebb eltolni őket, így lehet játszani az illúzióval a virtuális térben.

A használatban lévő tárgyak különböző típusú visszajelzése évek óta jelen van a technológiában. A legismertebb ilyen hatás a rezgés, mely tulajdonsággal már az első érintőképernyős okostelefonok is rendelkeztek, de az autós játékokhoz használt „force feedback” kormányok is ezen az elven működnek. A haptic alapú rendszerek a fenti kísérlet szerint a VR univerzum részei is lehetnek a jövőben, főleg, ha nem kell majd hozzá egy méregdrága robot.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.