Tudomány

Bámulatos összedolgozás ember és madár között

Rátfai Gábor
Rátfai Gábor

újságíró. 2016. 07. 26. 11:02

Az ember és a madár kapcsolata aranyló édességhez vezet. Ez az igazi harmónia.

Az ember és a madarak kommunikációja általában egyoldalú dolognak tűnik, és azt gondoljuk, hogy egyik fél sem érti a másikat. Afrikában azonban érdekes együttműködés tapasztalható a két faj között, melyben a szárnyasok az embert segítik, hogy az mézet találjon, amiből persze nekik is előnyük származik, miután a méhek kifüstölődnek a kaptárból, és a méz mellett a lárvák is elérhetővé válnak.

Eddig azonban úgy gondolták, hogy a kapcsolat csupán egyirányú, ám kiderült, hogy mindkét fél hívni tudja a másikat, hiszen az emberek bizonyos hang kiadásával oda tudják csalni a kaptárt felkutató madarakat. A megfelelő hívóhangot mindenki az apjától tanulta, tehát vélhetően nemzedékek óta megvan a megfelelő hang arra, hogy a madárkák megjelenjenek, és ezzel 33 százalékról 66 százalékra nő az esélye annak, hogy valóban jönnek is. Annak az esélye pedig, hogy kaptárt is sikerüljön találni, a magányos kutakodás 16 százalékához képest 54 százalékra nő, ebből arra lehet következtetni, hogy a kommunikáció valóban kétirányú.

Érdekessége azonban a dolognak, hogy földrajzilag eltérő területeken ugyanennek a madárnak a megidézésére eltérő hangokat használnak az emberek, ami arra utal, hogy miként az emberi nyelv is eltérően formálódik más-más helyeken, úgy a hívóhangokkal is hasonló a helyzet. Ebből arra lehet következtetni, hogy elég régen kialakult már a kétirányú kommunikáció.

A dolog leginkább azért izgalmas, mert a legtöbb esetben az ember a háziasított állatok segítségét tudja igénybe venni a napi feladatok ellátásához, és nem olyanokét, melyek ezek közt nem szerepelnek. Érdemes megemlíteni a madarak segítő szerepét a vitorlázórepülésben is, ahol a pilóták az emeléseket (termik) nem egyszer úgy találják meg, hogy abban madarak köröznek. Ilyen téren leginkább a ragadozómadarak a megbízhatóak, mert például a gólyák és a sirályok hajlamosak olyan helyeken is körözgetni, ahol nincs is emelés.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US President Donald Trump (C) makes his way to board Air Force One in Riyadh as he head with the First Lady to Israel on May 22, 2017. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.