Tudomány

Hipergyorsan elfogadták a bőrrák gyógyszerét

24.hu
24.hu

2016. 06. 30. 10:02

Az eddigi átlagos kilenc hónapnyi túléléssel szemben a britek gyógyszer-kombinációja több, mint duplájára növeli ezt az időtartamot, sőt, még ennél is többet tud.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) hamarosan a bőrrák ellen olyan forradalmi gyógyszerkombinációt bocsát rendelkezésre, amely a beteg saját immunrendszerét ösztönzi arra, hogy elpusztítsa a daganatos sejteket, ami már önmagában is csodálatos dolog. Ám ha hozzávesszük, hogy mindez az NHS történelmében rekordgyorsasággal jutott el a kipróbálástól a klinikai felhasználásig, akkor duplán örülhetünk.

A tesztelési fázis során a két immunterápiás gyógyszer (jelesül az ipilumab- és nivolumab-tartalmú fajta) a betegek 69 százalékánál tette lehetővé, hogy a diagnózist követő két évet túléljék, míg a betegek felénél zsugorodást, ötödüknél pedig konkrétan tumormentességet lehetett kimutatni. Egy évtizeddel ezelőtt az előrehaladott melanómában szenvedő emberek számára átlagosan kilenc hónap maradt, ám a most tárgyalt gyógyszerek akár ennek bő kétszeresét is el tudják érni, és számos különböző típusnál hatásosnak bizonyulnak.

A BBC News szerint akadt egy olyan 63 éves beteg, akinél 2015-ben veserákot diagnosztizáltak, ezért alávetette magát a még kísérleti szakaszban lévő gyógyszeres kezelésnek, és a tumor mérete 30 százalékkal csökkent. A Peter Waite nevű beteg a kezelés után azt nyilatkozta, hogy a mostani gyógyszer bevezetése sok embernek hozhatja el a reményt, és ő maga is tele van pozitív energiával, mert láthatja, ahogy az unokái felnőnek.

Ugyanakkor fontos tudni, hogy a gyógyszer-kombináció meglehetősen agresszív kezelési formát jelent, és bizonyos esetekben az immunrendszer az egészséges szöveteket is megtámadja, ezért komoly mellékhatásokkal lehet számolni egyes betegeknél. Ám ezek a mellékhatások talán eltörpülnek amellett, hogy a beteg tovább élhet.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Brüsszel, 2013. március 14.
Martin Schulz, az Európai Parlament német elnöke (b) és Angela Merkel német kancellár beszélget az Európai Unió kétnapos csúcstalálkozójának első napján Brüsszelben 2013. március 14-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.