Tudomány

Mi lesz a brit tudósokkal a Brexit után?

Mind a pénz, mind pedig  a külföldi szakemberek távozása miatt bizonytalanok az angol tudósok.

Mindenki tudja, hogy a világ legkevésbé releváns kutatási eredményei a brit tudósoktól származnak, ám az EU-ból kilépős népszavazás óta az ő világuk sem olyan selymes és puha, mint lehetett előtte. Az angol tudományos élet résztvevői egyáltalán nem nyugodtak azt illetően, hogy mi vár rájuk, ha az ország valóban elhagyja az Európai Uniót.

A referendum szerint a brit polgárok 52 százaléka menne, míg 48 százaléka maradna, és ezen már az sem változtat, hogy időközben a kétmilliót is meghaladja azoknak a száma, akik újbóli szavazást követelnek. A Nature felmérése 2000 tudósember részvételével készült, és a szavazatokból az derül ki, hogy közülük 83 százalék a maradásra szavazott, míg 12 százalék a kilépésre. Stephen Hawking, és a Royal Society at Cambridge University 150 tagja szerint a Brexit egyenesen katasztrófa az angol egyetemek és tudományos élet számára.

brit egyetem

A legtöbb válaszadó szerint leginkább az anyagiak tekintetében érintheti őket nagyon érzékenyen a kilépés, hiszen az EU 120 milliárd euróval támogatná direktben a kutatási és innovációs projekteket a 2014-2020-as ciklusban, míg 2007-től 2013-ig maga az ország 5,4 milliárd eurót költött erre a területre a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal számai alapján. Ezen időszak alatt viszont 8,8 milliárd érkezett uniós kasszából, amiből látható, hogy miért nem tudják a tudósok, mi lesz vajon velük, ha a tervezett nagyon sok pénz nem érkezik meg.

Sokan úgy gondolják, hogy amennyiben valóban létrejön a Brexit, úgy nem csak a kutatásra és fejlesztésre szánt pénzeknek lehet búcsút mondani, hanem a szabad munkaerő-vándorlás megszűnésével a külföldről érkezett kiművelt emberfőknek is. Ez azonban csak az egyik lehetséges negatív történés, mert valójában senki nem tudja, hogy mégis mi várhat a britekre, ha tényleg véghezviszik ördögi tervüket, és kilépnek az Unióból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik