Tudomány

Először sikerült elemezni egy föniciai ember DNS-ét

24.hu
24.hu

2016. 05. 31. 16:40

A föníciaiak a Krisztus előtti 16. és 4. század közt Észak-Afrika és a Földközi-tenger keleti partvidékén élték, ahol a 13. századra dominánssá is váltak. Bár a korszakban nagy hajósok és kereskedők hírében álltak, mégis keveset tudunk rólunk. Egy új kutatásban azonban sikerült kinyerni egy 2 500 éves fiatal föníciai férfi DNS-ét.
Korábban a témában:

A DNS elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy a férfi egy Európában igen ritka haplocsoportba tartozott, amely valószínűleg észak-afrikai eredetű. Az U5b2c1 az egyik legősibb Európában is megjelenő csoport, amely vadászó-gyűjtögető életmódot folytathatott. Lisa Matisoo-Smith, a tanulmány egyik szerzője szerint a mai európai populációkban az U5b2c1 előfordulása nagyjából egy százalék.

A csoport egyedi genetikai sajátosságát más korai leletekben is kimutatták már. A legősibbek két észak-spanyolországi helyszínen kerültek elő, a szakértők szerint ezek lehetnek az európai vadászó-gyűjtögető népek ősei. A későbbi ritkulás oka az lehetett, hogy a Közel-Kelet felől érkező, mezőgazdasággal foglalkozó csoportok megjelenése teljesen kiszorította a vadászokat a kontinensről.

A föníciaiak, akik egy időben az észak-afrikai partokat, és így Karthágót is uralták, valószínűleg a mai Libanonból származtak. A fiatal férfi DNS-ének elemzése azonban felveti a kérdést, hogy honnan örökölhette génjeit? Érdekes ugyanis, hogy a férfi genetikailag közelebb állt az ősi, Európában megtelepedett vadászó-gyűjtögetőkhöz, mint a Közel-Kelet felől betelepült földművesekhez.

A lelet mitokondriális DNS-ének, azaz az anyai ág elemzésének során a kutatók arra jutottak, hogy a férfi ősei valahonnan az Ibériai-félszigetről, valószínűleg a mai Portugáliából származhattak. Ez meglehetősen közel van a korábban megismert két spanyolországi vadászó-gyűjtögető kolóniához. A szakemberek ez alapján úgy gondolják, hogy a kelet felől érkezők addig szorították ki az ősi telepeseket, míg végül csupán egy kis csoportjuk maradt meg az Ibériai-félszigeten.

Bár a földművesek átvették a vadászok dominanciáját, egyes népek elszigetelve megmaradhattak a Földközi-tenger nyugati partvidékén, ahonnan aztán a föníciaiak és punok kereskedelmi útjain át Észak-Afrikába kerültek. Így könnyen elképzelhető, hogy a helyi olvasztótégelyben egy igen színes összetételű népesség jött létre.

Az efféle elemzések igen fontosak lehetnek, mivel a föníciaiakról csupán elfogult görög és római feljegyzéseket ismerünk. A DNS-t azonban igen nehéz a leletekből kinyerni, így könnyen elképzelhető, hogy egy újabb kutatásra ismét éveket kell várni.

(Via: IFL Science)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.