Tudomány

Életre kelt videójáték: Megcsinálták a Half Life 2 járőrdrónját

Egy orosz ezermester megépítette a renegát tudósokra vadászó City Scannert.

A rajongók 2004 óta várnak a Half Life nevű kult-videójáték harmadik részére, de egyelőre sajnos hiába. A második rész megjelenése óta eltelt tizenkét évben viszont annyit fejlődött a technológia, hogy ma már több, a legendás sci-fi játékból ismert eszközt is megépíthetnénk.

Rossz hír az emberiségnek, hogy vannak, akik neki is durálják magukat – mint az orosz Valentyin Demecsenkó, aki szaratovi garázsában összerakott egy életnagyságú, működő City Scannert.

A City Scannerek a Half Life 2 fenyegető külsejű drónőrszemei, amelyek a játék helyszínéül szolgáló fiktív város, City 17 utcáin járőröznek, és beépített kameráikkal a lakosok minden lépését nyomon követik.

A fekete fémtestű, vörösen világító szemű drónok nagyban hozzájárultak a játék disztópikus hangulatának megalapozásához. Pláne 2004-ben, amikor a szeptember 11-i merényletek és az azt követő össznépi paranoia miatt rengetegen féltek attól, hogy a kormányok titkos programok keretében megfigyelik az állampolgárokat. Mint később Edward Snowden kiszivárogtatásainak köszönhetően kiderült, nem is alaptalanul.

Demecsenkó főleg karbonszálas anyagokat és expandált polisztirolt használt a nyolcvan centi hosszú, ötven centi magas drón elkészítéséhez. A City Scannert egy kvadkopter-motor tartja a levegőben, irányítását pedig egy DJI Naza-M Lite kontrollerrel oldotta meg. Az orosz egy GoPro kamerát is felszerelt rá, így bármikor levadászhatja a Black Mesa bujkáló tudósait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik