Tudomány

Hitler hangját is rejti a civilizáció kriptája

A 18 négyzetméternyi emberi történelem már 76 éve várja, hogy a IX. évezred tudósa rátaláljon.

Miután Európa felfedezte magának az ókori egyiptomi civilizációt, korabeli régészek versenyfutása kezdődött már XIX. században a tudományos felfedezésekért. Nemcsak a szakembereket, a közvéleményt is elvarázsolták az egymás után feltárt királysírok, évezredek bezárt pillanatai kerültek elő.

A fáraók örök életét és kényelmét biztosítandó, nyughelyük feliratokkal, étellel, használati tárgyakkal, fegyverekkel voltak tele – tudományos szempontból sokkal érdekesebb leletekkel, mint az arany, drágakövek. Utóbbi többségét amúgy is rég elvitték a sírrablók. Ami viszont számukra értéktelen volt, ókori időkapszulaként mesél egy letűnt korról.

A történelem közepe

Nem csoda, ha sokak fantáziáját megmozgatta, de az amerikai Thornwell Jacobsnak szinte mániájává vált, és messzebbre nézett. A presbiteriánus Oglethorpe Egyetem első embere az 1930-as években gondolkodott el egy olyan kamra létrehozásán, ami a királysírok mintájára magába zárná a kor lenyomatát.

Tényleg nagyon frappáns ötlettel állt elő 1936-ban. Úgy számolt, az egyiptomi naptárat Kr.e. 4241-ben kezdték el használni, vagyis Jacobs előtt pontosan 6177 évvel.

Ezért úgy döntött, kamráját is csak 6177évvel később, az Úr 8113. esztendejében lehessen majd kinyitni: az akkori régészek így egészen pontosan a “történelem közepébe” nyernek majd bepillantást.

18 négyzetméternyi múlt

Elméletben tehát készen állt a világ első időkapszulája, már csak a helyszín és a berendezés volt kérdéses. Nem a mai kis acélhengerekben gondolkodott, tényleg a fáraók sírjainak kamrái lebegtek a szeme előtt. Nem kellett messzire mennie. Az egyetem az Appalache-hegység gránitszikláin állt, az egyik épület alatt pedig volt egy kis úszómedence.

Ebből alakították ki 18 négyzetméter alapterületű, 3 méter magas kamrát, amelyet szurokba ragasztott mázas lemezekkel vontak be, és elnevezték a civilizáció kriptájának.

Létrehozásához, és a tárolásához az Amerikai Szabványhivatal nyújtott segítséget, a tárgyak többségét gázzal töltött rozsdamentes acél tartályokban halmozták a padlóra és polcokra.

Wikipedia
Wikipedia

Hírességek és hétköznapi emberek is adományoztak műanyag madártól a fogselyemig számtalan átlagos tárgy megtalálható benne: szappan, óra, Donald kacsa figura, játékpisztoly, kenyérpirító, tollasütő, egy üveg sör, konzervnyitó, de még egy olyan gép is, ami angolra tanítja majd a jövő kutatóit. Voltak persze komoly dolgok is, pontosabban amelyek valóban eligazítják a IX. évezred emberét.

Temetni készültünk önmagunkat

Mikrofilmeken 800 klasszikus irodalmi alkotás, nyomtatva körülbelül 640 ezer oldal, acéllemezeken az Atlanta Journal összes tudósítása a II. világháború addigi eseményeiről. tettek mellé elektromos mikrofilmolvasókat, projektorokat és egy szélenergiával működő áramfejlesztőt, hogy működtetni is lehessen őket.

Biztos, ami biztos alapon egy hétszeres nagyítót is mellékeltek, amely segítségével gépek nélkül is olvasni lehet a mikrofilmeket. Hitler, Mussolini, Sztálin és Roosevelt beszédeit tartalmazó hangfelvételeket is elfalaztak.

Mielőtt a kamrát 1940. május 25-én lezárták, karnyi vastag, rozsdamentes acél ajtót hegesztettek, rá pedig Jacobs II. világháborúra utaló üzenetét: A civilizációnk épp készül eltemetni önmagát, ebben a kriptában rátok hagyjuk. A kamra tetejére végül egy két méter vastag kőtömböt tettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik