United Nations Secretary General Ban Ki-moon addresses the opening session of the Climate Action 2016 conference in Washington, DC, on May 5, 2016. / AFP PHOTO / NICHOLAS KAMM
Tudomány

Klímaváltozás: meghúzták a vészharangot Washingtonban

24.hu
24.hu

2016. 05. 06. 08:11

Konkrét, visszafordíthatatlan, radikális gazdasági intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy a világ országai ellensúlyozhassák a globális felmelegedés káros hatásait - ezt a fő gondolatot fejtették ki a Washingtonban csütörtökön kezdődött, Climate-Action 2016 címet viselő konferencia résztvevői.
Korábban a témában:

A kétnapos találkozón Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár számos politikussal, üzletemberrel, civil szervezetek megannyi képviselőjével, helyhatósági vezetőkkel, tudósokkal együtt próbálja számba venni, milyen gyakorlati eszközökkel lehet érvényt szerezni a tavaly Párizsban elfogadott klímavédelmi megállapodásnak.

A világszervezet főtitkára hangsúlyozta: fel kell gyorsítani és a lehető legszélesebb körben kell választ adni a klímaváltozás okozta kihívásokra.

Felhívta a figyelmet az egyre erősödő felmelegedésre, az arktiszi jégtakaró egyre gyorsabb olvadására, akárcsak az egyre gyakoribbá váló aszályokra és hurrikánokra.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke ugyancsak meghúzta a vészharangot, hangoztatva, hogy sürget az idő, a világ nem engedheti meg magának, hogy a Párizsban megindult lendület veszítsen erejéből, hiszen a globális felmelegedés napról napra fokozódik. A Világbank közelmúltban készített jelentésére hivatkozva jelezte, hogy például a szubszaharai Afrika vagy a Közel-Kelet lakosságának a következő években a mostaninál is kevesebb ivóvízkészlettel kell beérniük a klimatikus változások miatt.

A nemzetközi pénzintézet elnöke a gazdasági következményekre is utalt

Az említett tanulmány szerint például az említett körzetekben csupán a vízkészletek megcsappanása miatt hat százalékkal is csökkenhet a gazdasági növekedés üteme.

Ségolene Royal, a környezetvédelemért, a fenntartható fejlődésért és az energiaiparért felelős francia miniszter ugyanakkor derűlátóbban nyilatkozott. Nagyra értékelte a “párizsi szellemet”, amelynek jegyében a megállapodást elfogadó 195 ország közül 175 ország már parafálta az egyezményt, bár eddig még kevesen ratifikálták. A megállapodásnak alapul kell szolgálnia olyan visszafordíthatatlan fejlődés számára, amely képes biztosítani a fenntartható s egyben bolygónk állapotát is megkímélő gazdasági növekedést – mondta a francia miniszter.

A decemberben elfogadott klímamegállapodás megerősíti azt a központi célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését az országok 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az erőfeszítéseket arra is, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.