Tudomány

Az egysejtűek is tudnak tanulni

A francia tudósok kutatásának révén olyan, rendkívül egyszerű organizmusok tanulási folyamatait is megismerhetjük, mint a baktériumok és a vírusok.

A Science Daily hétfőn számolt be róla, hogy francia kutatóknak sikerült bebizonyítaniuk: egy idegrendszer nélküli élőlény is képes lehet a tanulásra.

A Toulouse-i Centre de Recherches sur la Cognition Animale tudósainak kutatása arra is rávilágíthat, hogyan sajátították el az élőlények a tanulás és az alkalmazkodás képességét a törzsfejlődés korai szakaszában – jóval az első idegrendszerrel rendelkező állatok megjelenése előtt.

A tanulásnak igen fontos szerepe van az élővilágban: ez a környezethez való alkalmazkodás, és ezzel a túlélés egyik legfontosabb feltétele. Ennek ellenére a kutatók többsége eddig úgy gondolta, hogy erre csak az összetett idegrendszerrel rendelkező élőlények képesek. Igaz, egyes egysejtűek – például a baktériumok – is tudnak alkalmazkodni a környezetükhöz, de ehhez általában több generációra van szükség, így inkább az evolúció, mint valamely konkrét tudás elsajátításának az eredménye.

A tudományos közvélekedés ellenére egy csapat biológus úgy döntött, megpróbál bizonyítékot találni arra, hogy az egysejtű élőlények is tudnak tanulni.

Kutatásuk során a Physarum polycephalum nevű nyálkagombát vizsgálták, amelyről már korábban kiderült, hogy elképesztő kunsztokat tud: többek között ki tud jutni egy labirintusból, el tudja kerülni a csapdákat és a tápanyagfogyasztását is optimalizálja, ha kell.

Kilencnapos kísérletsorozatukban arra keresték a választ, hogyan viselkednek a nyálkagombák, ha kellemetlen ízű, de ártalmatlan anyagokon kell átkelniük ahhoz, hogy élelemhez juthassanak. Két csoportjuknak kininnel és koffeinnel impregnált „hidakat” kellett leküzdeniük, míg a kontrollcsoport tagjai elé nem állítottak ilyen akadályokat.

Az egysejtűek eleinte vonakodtak attól, hogy átkeljenek a keserű anyagokon – de miután rájöttek, hogy nem árthatnak nekik, ez nem tartotta vissza őket többé. Hat nap elteltével már ugyanolyan gyorsan jutottak el a táplálékhoz, mint a kontrollcsoport tagjai.

A tudósoknak többször is sikerült ugyanilyen eredménnyel megismételniük a kísérletet. Mint a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban megjelent tanulmányukban írták, bebizonyosodott, hogy a nyálkagombák képesek a tanulás egyik egyszerű formájára, az ún. „habituációra”.

A kutatók azt remélik, hogy eredményeik segítségével olyan, rendkívül egyszerű organizmusok tanulási folyamatait is megismerhetjük majd, mint a vírusok és a baktériumok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik