Tudomány

A nyugat-európai férfiak fele egyetlen bronzkori király leszármazottja

Valami különös történhetett négyezer évvel ezelőtt a vén kontinensen.

Brit kutatók szerint a nyugat-európai férfiak fele ugyanattól a bronzkori uralkodótól származik. A Nature Genetics című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői 1200 férfi Y-kromoszómájának tanulmányozása során jutottak erre a meglepő következtetésre.

A szerzők a The Telegraphnak nyilatkozva azt mondták, valószínű, hogy egyetlen nagy hatalmú apa több olyan utódot is nemzett, akik akkora befolyásra tettek szert a kontinens nyugati felén, ami nagyjából négyezer évvel ezelőtt „reprodukciós robbanást” idézett elő.

Csak találgatni tudjuk, hogy mi történhetett. Valószínűleg valamilyen technológiai újdonság okozhatta, ami egy kis csoport kezében volt

– mondta a lapnak nyilatkozva Dr. Chris Tyler-Smith, a Wellcome Trust Sanger Institute kutatója.

Tyler-Smith szerint lehetséges, hogy a kerekes szállítóeszközök, a fejlett fémmegmunkálási módszerek vagy a szervezett hadviselés feltalálása állhatott a dinasztia sikerének a hátterében.

Mivel az Y-kromoszóma apáról fiúra öröklődik, a tudósoknak lehetőségük van arra, hogy évszázadokra vagy akár évezredekre visszamenőleg nyomon kövessék a férfiak származási vonalát, és ennek segítségével a népesség alakulásának dinamikáját is feltérképezhessék. Mint kiderült, az elmúlt 50 000 évben többször is voltak a fentihez hasonlóan titokzatos populációs robbanások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik