Tudomány

Egy lépéssel közelebb az emberiség a Zika megértéséhez

Nagy áttörést sikerült elérni a Zika megértésében, a felfedezés akár a hatékony gyógykezelés alapja is lehet. A Nature online felületén publikált tanulmány a vírus viselkedésével és struktúrájával foglalkozik, sőt, a faj gyenge pontjaira is rávilágít.

A Zika-vírus az utóbbi év egyik legnagyobb problémája. Az orvostudomány egyre sürgetőbb feladata a betegség megértése, és az esetleges gyógymódok kifejlesztése.

A Shee-Mei Lok professzor által vezetett kutatócsapat elektromikroszkóppal vizsgálta meg a korábban megtisztított vírusrészecskéket. Ezután a több ezer elkészített nagy felbontású kép segítségével megalkották a Zika modelljét. Az így elkészült struktúra sokban hasonlít a flavivírusok szerkezetére – az olyan betegségekre, mint amilyen a dengue-láz, vagy a nyugat-nílusi vírus.

A Zika ugyanakkor jóval stabilabb, mint a rokonai. Ennek tesztelésére a részecskéket egy 40 Celsius-fokos inkubátorba helyzeték – ezzel szimulálva a lázas emberi test körülményeit. A vírus ellenállósága magyarázat lehet arra, hogy hogyan maradhat életben a többi kór számára általában mostohának számító közegben – így például a spermában. A szúnyogcsípés mellett a betegség ugyanis szexuális úton is terjed.

A Zika különleges szerkezete azt is jelenti, hogy speciális gyógymódra lesz szükség. A kutatók szerint olyan szereket kell keresni, amelyek megbontják a vírus stabilitását, legyengítve annak ellenálló-képességét.

Lok csapatának következő célja kifejezetten a lehetséges antitestek vizsgálata. A jelenlegi kutatást felhasználva szükségessé vált azt feltérképezni, hogy milyen gyógyszerek pusztíthatják el a vírust, illetve hogy létezik-e egyáltalán olyan szer, amely gyorsan és hatékonyak legyűri a betegség.

(Via: Science Daily)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik