Tudomány

Elképesztő, milyen épen megmaradt ez a 17. századi ruha

A hajóroncs, amelyben megtalálták, sokáig nem is tűnt érdekesnek.

A hollandiai Texel szigetének környéke igen forgalmas már a kora újkor óta. A kereskedők számára kulcsfontosságú volt a sziget, a környéken éppen emiatt található annyi elsüllyedt hajó.

A 2009-ben felfedezett 17. századi roncs 2014 augusztusában vált szenzációssá, amikor az áramlás elsodorta a maradványokat fedő homokot. A búvárok ezután különös tárgyakat fedeztek fel a törmelék között, melyeket a felszínre hoztak. Csak ekkor derült ki, hogy valódi kincsre, épen megmaradt ruhadarabokra bukkantak.

A következő napokban sorra kerültek elő az újabb tárgyak: egy különleges fésű, egy bőrből készült könyvborító, egy parfümös üveg, ezüst ékszerek, faládák, díszes csizmák és egyéb ruhák. A lelet gazdagsága alapján arra lehet következtetni, hogy a tárgyak tulajdonosa igen vagyonos lehetett.

Talán a legfontosabb kincs az az épen konzerválódott 17. századi női ruha lehet, melyet állapota alapján akár ma is lehetne viselni. A selyem damaszt anyagú, virághímzéses öltözet valószínűleg hétköznapi viselet volt, mivel nem tartalmaz arany- vagy ezüstdíszítést. A személyes tárgyak minősége alapján az egykori tulaj vagy főrangú nemes, vagy akár királyi rokon is lehetett.

A hajón egy címert is találtak, amely I. Károly, angol királyé volt. Eszerint a hajó a 17. század első felében süllyedhetett el, és kapcsolatban állt a szigetországgal. De hogy pontosan ki utazhatott a fedélzeten, még nem tisztázott.

A fantasztikus leleteket restaurálás után idén áprilisban állították ki a texali Kaap Skil Múzeumban.

(Via: The History Blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik