Tudomány

Vörös törpék körül keresik az életet

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 03. 31. 16:57

Vörös törpék körül keringő bolygókat vizsgálja a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializálódott SETI Intézet.

A vörös törpének nevezett gyenge fényű, hideg csillagok átlagosan több milliárd évvel idősebbek, mint a Nap. Szabad szemmel nem láthatók, észlelésük lehetetlen a látható fény tartományában.

A régebbi naprendszereknek több idejük lehetett arra, hogy intelligens lények fejlődjenek ki rajtuk

– mondta Seth Shostak, a SETI csillagásza.

A kétévesre tervezett projektben egy hetvenezer vörös törpét tartalmazó listáról választanak ki húszezret és a körülöttük keringő égitesteket alapos vizsgálatnak vetik alá. Ehhez a szakértők az intézet Észak-Kaliforniában lévő, 42 antennával felszerelt teleszkópját használják.

A tudomány sokáig értelmetlennek találta, hogy a vörös törpék közelében kutasson élet után, mivel ott nagyon kevés a fény.

Abból indultak ki a kutatók, hogy a Földön kívüli életre leginkább olyan csillagrendszerekben bukkanhatnak, amelyek erős fényű napjukkal jobban hasonlítanak naprendszerünkhöz

– mondta Jon Richards, a SETI mérnöke.

A szakértők abból indultak ki, hogy azok a bolygók, melyek ezekben a zónákban a vörös törpe körül keringenek, nem forognak saját tengelyük körül. Egyik oldaluk így állandóan ki van téve a csillag sugárzásának, míg a másik oldalukat egyáltalán nem éri fénye. Tehát a bolygó egyik oldala állandóan fényes és forró, míg másik sötét és hideg. Az intézet szerint azonban az újabb kutatási eredmények alapján a bolygó egyik oldalának hője átjuthat a másik oldalra, így az égitestnek az eddig véltnél nagyobb része lehet élhető.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.