Tudomány

A legtöbb emberen kifog ez az egyszerűnek tűnő fejtörő

24.hu
24.hu

2016. 03. 25. 20:59

Egyszerű, matematikai szöveges feladatnak tűnik, és az is, csak a válasz nem annyira egyszerű, mint elsőre hinnénk. Daniel Kahneman, pszichológus azt írja Gyors és lassú gondolkodás című könyvében, hogy legnevesebb egyetemek hallgatóinak nagyjából fele, míg egy átlagos felsőoktatási intézmény diákjainak nagyjából 80 százaléka rontja el. Nézzük, hátha önnek sikerül!

Ön bemegy a sportboltba és vesz egy labdát meg egy ütőt. Összesen 1 fontot és 10 pennyt fizet. Ha tudja, hogy az ütő éppen egy fonttal volt drágább, a labdánál, akkor mennyibe is került pontosan labda?

 

A kép alatt jön a megfejtés!

 

kép: Thinkstock

A szám, ami szinte mindenkinek azonnal beugrik a tíz, és már mondják is a választ, hogy 10 penny. Csakhogy tévednek.

Ha tíz penny labda, és az ütő épp egy fonttal került többe, akkor az ütő ára egy font és tíz penny, a számla végösszege pedig 1.20 lenne. A helyes válasz öt: ha öt penny a labda, akkor egy font és öt penny az ütő, így jön ki végösszegnek az 1.10.

Nem véletlen, hogy olyan sokan rontják el a példát. Az ok a túlzott önbizalom. Valószínű, hogy a helyes megfejtőknek is a 10 ugrik be először, csak ők képesek ellenállni az ösztöneiknek, ellenőrzik magukat, mielőtt kimondanák a választ, így könnyen rájönnek, hogy csalt a megérzésük.

(via Metro)

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Vissza a 24.hu nyitóra
This NASA image obtained October 31, 2014 shows a near-infrared, color mosaic from NASA's Cassini spacecraft showing the sun glinting off of Titan's north polar seas. While Cassini has captured, separately, views of the polar seas  and the sun glinting off of them  in the past, this is the first time both have been seen together in the same view.The sunglint, also called a specular reflection, is the bright area near the 11 o'clock position at upper left. This mirror-like reflection, known as the specular point, is in the south of Titan's largest sea, Kraken Mare, just north of an island archipelago separating two separate parts of the sea. The view was acquired during Cassini's August 21, 2014, flyby of Titan, also referred to as "T104" by the Cassini team. The view contains real color information, although it is not the natural color the human eye would see. Here, red in the image corresponds to 5.0 microns, green to 2.0 microns, and blue to 1.3 microns. These wavelengths correspond to atmospheric windows through which Titan's surface is visible. The unaided human eye would see nothing but haze. AFP PHOTO/NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/U. of Idaho/HANDOUT  =  RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO /NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/U. of Idaho"/ NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS/ Ė NO A LA CARTE SALES / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS /  = / AFP / NASA / HandoutTöbb mint három kilométer magas a Titán „Mount Everestje”