Tudomány

Öt év telt el, de még robotok sem tudják megközelíteni a fukusimai erőművet

Öt évvel ezelőtt, 2011. március 11-én rázta meg Japán északkeleti részét az a rekorderősségű földrengés, amely nyomán szökőár sújtott le a fukusimai atomerőmű környékére. A cunami közel 20 ezer ember halálát okozta, az erőmű reaktormagja pedig megolvadt a hűtőrendszerek leállásának következtében.

A sugárzás még most is hatalmas az erőműben, olyannyira, hogy az épület belsejébe küldött robotok sem bírják. Az üzemeltető TEPCO ezeket azért fejlesztette ki, hogy segítségükkel megtalálják a megolvadt fűtőelemeket, de a reaktor sugárzása teljesen tönkreteszi az elektronikájukat. Ráadásul minden épületbe másfajta robot kell, egy ilyet pedig csaknem két év kifejleszteni.

A radioaktív víz kiszivattyúzása azóta is zajlik: naponta négyszáz tonnával töltik meg a tartályokat, idén márciusban már 800 ezer tonnánál járnak. A környező területek talaja is radioaktívvá vált, ezek begyűjtésére másfél milliárd dollárt költött a kormány. A TEPCO közlése szerint akár negyven évbe is beletelhet, mire a radioaktivitás szintje a baleset előtti állapotra csökken. A Greenpeace szerint a helyzet ennél rosszabb, az épületben lévő radioaktív víz ugyanis lassan leszivárog a föld alá, ahonnan az óceánba kerül.

Az erőmű közelében nagyjából nyolcezren dolgoznak, folyamatos váltásban, nehogy a sugárzás ártalmas legyen rájuk. Egy vizsgálat szerint azonban a TEPCO több alkalommal hamis adatokat adott meg a dolgozóit ért sugárzás mértékéről, veszélybe sodorva ezzel az életüket.

A vállalat három korábbi vezetője ellen egyébként hétfőn emeltek vádat. Az akkori elnök Kacumata Cuneszihat és két alelnökét halált és sérülést okozó, foglalkozás körében elkövetett hanyagsággal vádolják.

Olvasói sztorik