Tudomány

Így néznek ki most a jövő városai

Dévai László
Dévai László

ÚJSÁGÍRÓ. 2016. 03. 07. 12:16

Az emberiség jövőjével kapcsolatban vannak pesszimista és optimista elképzelések is. Sokan azt gondolják, hogy végül megtanulunk harmóniában élni a környezettünkkel, de talán még többen vannak azok, akik azt gondolják, szomorú évszázadok várnak ránk. Jelenleg a földön 7 emberből egy nyomornegyedben él, vagy valamilyen perifériára szoruló telepen él. Tehát a világon több mint egymilliárd ember tengeti borzalmas körülmények között a hétköznapjait. Ha pedig figyelembe vesszük az egyre nagyobb méreteket öltő népességnövekedést, akkor azt láthatjuk, hogy a század közepére a nélkülözők száma akár meg is háromszorozódhat.

Pontosan ezért nem mindegy, hogy hogyan tudjuk megoldani a már említett túlnépesedést, valamint ezzel szoros összefüggésben: hogyan néznek majd ki, vagy ami fontosabb, hol lesznek a jövő városai. Mára a nagyvárosok peremein óriási tömegek zsúfolódtak össze úgynevezett telepeken, amelyek hiába néznek ki szertelennek, valójában rendkívül szervezettek. Az Ohio-i fotóriporter, Noah Addis bejárta a világot, hogy dokumentálja, milyen sokan élnek ilyen körülmények között.

Addis célja, hogy bemutassa: a szükség és az emberi kreativitás mire képes együtt. Nem meglepő, hogy az ilyen telepeken élők sokszor elítélik a nyugati nagyhatalmakat, de érdekes, hogy az építészeti megoldásaikon mégis látszik az eredeti közösségük karakterisztikája. Méltán vetődik fel a kérdés: hogyha tömegek laknak ezekben a városokban, akkor miért nem indulnak fejlődésnek? A válasz egyszerű: a kormányok sokszor az összetákolt épületeket lebontják, így senki nem mer drága anyagokból strapabíróbb otthonokat készíteni. Ez az egyik oka annak, hogy szinte senki nem fektet ezekbe a közösségekbe.

Addis rávilágít, hogy egy kis ráfordítással (a tulajdonjogok védelme, az elektromosság, a víz, az oktatás és az orvosi ellátás bevezetése) ezek a spontán kialakult települések belátható időn belül virágzó metrópoliszokká válhatnának.

kép: Noah Addis
kép: Noah Addis
kép: Noah Addis
kép: Noah Addis
kép: Noah Addis
Kép: Noah Addis
Kép: Noah Addis
Kép: Noah Addis
Kép: Noah Addis

Forrás

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.