Tudomány

Álmában halt meg Attila király, 124 éves volt

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2016. 03. 05. 18:10

Korábban a témában:

A Képes Krónika Noétól kezdi beszámolóját a magyarság történetéről, Hunor és Magor Meotiszba költözése után pedig zökkenőmentesen vált hun-magyar közös múltra. Történeti hagyományunk fordulópontként tekint Attila király halálára, a Képes krónika is ezzel zárja első részét. Folytatjuk tehát a magyarság őstörténetét a hagyomány alapján feldolgozó sorozatunkat.

Többet ivott, mint szokása volt

Attila tehát a pápával való találkozás után – megborzongva egy látomástól – visszatért Pannóniába, és azt tervezte, a tengeren átkelve meghódítja Egyiptomot, Afrikát is. De előtte megházasodott.

Most a baktriai király Mikold nevű leányát vitték hozzá szeretőül, aki minden emberi mértéken felül szép volt. Mondják, ebbe annyira beleszeretett, hogy többet ivott, mint szokása volt. Miután a leánnyal véghezvitte a közösülést, orrából megeredt a vér, és minthogy hátán fekve aludt, a vér a száján át a torkába folyt, ott megalvadt, s elakasztotta lélegzetét: s ez Attilát megölte.

Mikold álmából riadva már csak a király kihűlt testét rázta, nagy jajveszékeléssel hívott segítséget. De segíteni rajta már nem lehetett, nagy gyásszal eltemették.

Ellenségei sem tudták, sírjanak vagy örüljenek-e. Tétováztak, féltek számtalan fiától, akik egész néppel értek fel. Azt hitték, az atya halála után egyik fia fog uralkodni.

Vértől áradt a Duna

Állítólag a német fejedelmek ravaszkodása osztotta meg a hunokat úgy, hogy pártokra szakadtak: egy részük a görög császár lányától származó Csabát, míg másikuk Krimhilda, német hercegnőtől fogant Aladárt akarta uralkodónak. Előbbit támogatta a “hunok értelmesebb része”, utóbbi kevés hun követője mellett inkább németekre támaszkodhatott.

Mindketten uralkodni kezdtek hát, de a véres leszámolás a levegőben volt, és hamarosan ki is robbant, a krónika szerint ugyancsak a németek áskálódásai miatt.

[…] a Duna tizenöt napig folytonosan német vértől áradt; ama napokban a hunok olyan öldöklést vittek véghez, hogy ha gyűlölségük miatt a németek ezt nem titkolnák, bizony be kellene vallaniuk, hogy Sicambriától Potentianáig sem emberek, sem az oktalan barmok tiszta vizet nem ihattak a Dunából.

Ez volt Krimhilda csatája, a végeredmény pedig az lett, hogy nevető harmadikként a ravasz Veronai Detre és a németek jártak jól.

[…] alig tizenötezren maradtak meg Csaba részéről; a többi hunokat és Attila fiait teljesen kiirtották, leölték. Attila halála után fiai és a hunok egymást gyilkolták le. Tehát a legyőzött Csaba és öccsei, Attila királynak vele szemben álló fiai, szám szerint hatvanan, a hagyomány szerint tizenötezer hunnal Csaba nagyatyjához, Honoriushoz menekültek.

A székelyek

Csaba és népe 13 évig élvezte nagyapja, Honorius bizánci császár vendégszeretetét, majd visszatért “Szittyaországba, ősei székébe, hogy ott maradjon”. A nagy vérontás után azonban maradt még háromezer hun, akik Csigla mezején szedelőzködtek össze.

Féltek a nyugati nemzetektől, hogy hirtelen rájuk támadnak, bementek hát Erdőelvébe, s nem hívták magukat magyaroknak, hanem más névvel székelyeknek. A nyugati nemzetség ugyanis meggyűlölte a hunokat Attila életében. A székelyek tehát a hunok maradékai, akik a többi magyarok visszatéréséig az említett mezőn tartózkodtak.

Amikor pedig megtudták, hogy a magyarok ismét visszatérnek, elébük siettek, és  együtt hódították meg Pannónia földjét – de erről majd később. Most még csak annyit:

Attila negyvennégy évig királykodott, öt esztendeig vezérkedett, százhuszonnégy évig élt. Meghalt azután a magyarok pannóniai bejövetelének hetvenkettedik, az Úr megtestesülésének négyszáznegyvenötödik esztendejében, II. Marcianus császár és I. Gelasius pápa idejében. Azon az éjszakán, melyen Attila Sicambriában meghalt, Marcianus császár – aki ekkor Konstantinápolyban volt – álmában eltörve látta Attila íját, ebből megértette, hogy meghalt.

(Kiemelt képünkön a Képes Krónika első lapjának részlete. Forrás: Wikipedia)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

BELGRADE, SERBIA - MAY 27: Leonardo (C) of Partizan celebrate with the fans after the final match of Serbian Cup between Fc Partizan and Fc Crvena Zvezda on May 27, 2017 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.