Happy young woman with digital tablet sitting in park
Tudomány

A vonzó embereket okosabbnak is tartjuk

24.hu
24.hu

2016. 02. 29. 18:28

A St. Andrews Egyetem tudósainak kutatása szerint minél vonzóbb valaki, annál intelligensebbnek tartjuk. A kutatók azt találták, hogy a csinos embereket egyfajta „társadalmi dicsfény” övezi, ami miatt sokan automatikusan azt gondolják, hogy más hasonlóan pozitív tulajdonságokkal is bírnak.
A St. Andrews Egyetem kutatói szerint a szép embereket egyfajta „társadalmi dicsfény” övezi.
Korábban a témában:

A St. Andrews Egyetem tudósainak kutatása szerint minél vonzóbb valaki, annál intelligensebbnek tartjuk. A kutatók azt találták, hogy a csinos embereket egyfajta „társadalmi dicsfény” övezi, ami miatt sokan automatikusan azt gondolják, hogy más hasonlóan pozitív tulajdonságokkal is bírnak.

A PLOS One-ban megjelent tanulmány készítői száz egyetemistát fotóztak le, és arra kérték az Amazon Mechanical Turk nevű online munkaközvetítő platformjának felhasználóit, hogy a képek alapján értékeljék őket „vonzerő, intelligencia, szorgalom és tanulmányi előmenetel” szempontjából. Az így kapott értékeléseket összehasonlították a vizsgaeredményeikkel: mint kiderült, azokat a diákokat, akiket vonzónak találtak, általában okosabbnak, szorgalmasabbnak és jobb tanulónak is tartották a felmérés résztvevői – függetlenül attól, hogy valójában hogyan teljesítettek az iskolában.

„Az, hogy az attraktív embereket övező »társadalmi dicsfény« hatással van az iskolai munkájuk megítélésére, felettébb aggasztó jelenség, mert rossz hatással lehet a teljesítményükre” – írták a kutatók. Mint hangsúlyozták, ez a pozitív előítélet nem csak az iskolában, hanem a munkakeresésnél is érezteti a hatását.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.