Bergamo, 2011. június 19.
Az olasz kormánykoalícióban részt vevõ Északi Liga támogatói középkori lovagnak öltözve a párt hagyományos éves gyûlésén vesznek részt az észak-olaszországi Bergamóban. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)
Tudomány

Lovagi kardot találtak a szántásban Kengyelnél

24.hu
24.hu

2016. 01. 30. 11:58

Korábban a témában:

Késő középkori, minden bizonnyal a XIV. században készült nehézlovassági kardot találtak Kengyel határában civil lakosok – közölte a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze, hangsúlyozva: rendkívül ritka leletről van szó.

Kertész Róbert elmondta: az egyenes, kétélű vaskard földmunkák alkalmával egy mezőgazdasági művelés alatt álló területről került elő. A kard pengéjének hegye letört, jelenlegi hosszúsága 615 milliméter, eredetileg azonban legalább 300 milliméterrel hosszabb lehetett, tehát meghaladta a 900 millimétert – tájékoztatott.

A penge és a markolat közötti egyenes keresztvas teljes épségben megmaradt, a markolathoz és az annak végén található nyolcszögű markolatgombhoz hasonlóan – mondta a régész az 1,3 kilogrammos fegyverről.

Kertész Róbert arról is beszámolt, hogy a nehézlovassági kardot másfélkezes kardnak is szokták hívni. Ennek oka, hogy eltérően a korábbi kardoktól, hosszú markolattal rendelkezett, amelyre két kézzel is rá lehetett fogni, mégis elég könnyű volt ahhoz, hogy egy kézzel is lehessen forgatni – jegyezte meg.

Hozzátette: a Damjanich János Múzeum birtokában eddig egyetlen ilyen kard sem volt, csak egy ehhez hasonló, XIII. századból származó.

Kiemelte: köszönet jár a kard megtalálóinak, akik térítésmentesen ajánlották fel az elég jó állapotban levő fegyvert a múzeumnak. A restaurálás után a nyilvánosságnak is bemutatják a ritkaságot – tette hozzá.

Kommentek

The Amazing Spider-man 2
Year : 2014 USA
Director : Marc Webb
Andrew Garfield.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.Mégis megmászhatunk Pókember-módra egy felhőkarcolót
Hatalmas gázfelhő száguld a Tejút felé 310 kilométer per másodperccel