Kultúra

Így néztek ki legszebb középkori váraink

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 10. 07. 11:30

Mindig is tudni szerette volna, hogyan néztek ki legendás magyar váraink? Magyar művészek és történészek áldozatos munkájának köszönhetően most animációk segítségével nézheti meg, honnan rohant ki Zrínyi Miklós, és hogy miként festett az egri vár a legendás török ostrom előtt.

A pécsváradi Kószavárat Szent István az 1020-as évek elején építtette két, Magyarországra menekülő angol herceg, Edward és Edgar részére, akik 1058-ig éltek itt, majd visszatértek szülőföldjükre. A várat közeli pécsváradi apátság szerzetesei lebontották, és építőanyagként hasznosították.

Fotó: Civertan

A simontornyai vár fejlődése a tizenharmadik századtól

Fotó: Wikimedia Commons

A hollókői vár története XIII. század végi elkészültétől a tizennyolcadik század közepén történő elhagyásáig

Fotó: Wikimedia Commons

A Keszthelyi-fennsíkon álló Rezi vár, mely a XIII.-XIV. század fordulóján épült, 1589-ben az Oszmán Birodalom katonái felgyújtották, azóta nem építették újjá.

Fotó: Wikimedia Commons

A Bodrog és Tisza összefolyásánál állt, tizennegyedik században épült, de később több alkalommal bővített tokaji vár, melyet II. Rákóczi Ferenc 1705-ben leromboltatott, ezzel elégtételt véve a császáriakon Sárospatak feldúlásáért. Feltárása most folyik.

IF
IF

Fotó: Várbarát

A tatárjárás után, IV. Béla uralkodása alatt épült budai várat Nagy Lajos, Zsigmond és Mátyás idején az egyik legszebb európai udvarrá fejlesztették, a lenti videó ezt az állapotot mutatja be.

Fotó: Wikimedia Commons

A XV-XVI. században kiépült Szigetvár erődítményrendszere, melynek főkapitánya 1561-től öt évvel későbbi híres kirohanásáig Zrínyi Miklós volt.

Fotó: Wikimedia Commons

Az egri püspök parancsára 1261 körül elkészült, Gárdonyi Gézának köszönhetően mindenki által ismertté tett egri vár 1552-es, a török ostrom előtti állapota

Fotó: Wikimedia Commons

Az évtizedeken át épített, végül Mátyás uralkodása alatt elkészült, XIX. század óta elhagyatott kisvárdai vár a XVI. században

Fotó: Wikimedia Commons

A mára eltűnt, Szolnok területén állt tiszai végvár 1552-es állapota

Fotó: Wikimedia Commons

A késő XIV. század óta álló, ma Várpalota főterének díszeként szolgáló Thury-vár 1569-ben

Fotó: Wikimedia Commons

A Baranya megyei Magyaregregyen található, tatárjárás után épült Márévárat az 1530-as években reneszánsz stílusúvá alakították, Pécs 1543-as elfoglalása után pedig a török tette rá a kezét. A lenti videón még az átalakítás előtti állapotát láthatjuk.

Fotó: Wikimedia Commons

A tizenharmadik századi alapokkal rendelkező, XV-XVI. században Perényiek által kibővített füzéri vár 1676-ban, császáriak által való felrobbantásának évében.

 

Fotó: Wikimedia Commons

A IV. Béla által építtetett, Ulászló uralkodása (1440-1444) alatt megerősített sümegi vár a XVII. században. A várat 1709-ben ágyúlövés nélkül feladták a kurucok, négy évvel később egy hadgyakorlatnak álcázva pedig felgyújtották a császári csapatok.

Fotó: Wikimedia Commons
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.