Tudomány

Göring, az “arisztokratikus” náci

Sok kérdésben nem értett egyet Hitlerrel, de kiszolgálta, és elképesztő luxusban élt.

Nagypolgári családból származott, ami ritkaság volt a későbbi náci vezérkarban, 1893. január 12-én született. Nehezen kezelhető gyerekként már 12 évesen katonaiskolába íratták, az első világháborút egy gyalogos hadosztályban kezdte, de még 1914-ben csatlakozott a légierőhöz.

Ász a levegőben

Tehetséges volt, rövidesen a legeredményesebb pilóták között tartották számon. Összesen 22 elismert légi győzelmet aratott, több kitüntetéssel ismerték el, de a csúcspont bizonyára az lehetett számára, amikor a legendás Vörös Báró halála után ő irányíthatta egykori kötelékét.

A háborús vereség és a megalázó béke sok millió honfitársához hasonlóan elkeserítette Göringet, útja 1922-ben vezetett a náci pártba. ott természetesen nagyon megörültek a “nemzeti hősnek”, Hitler az SA vezetésével bízta meg. E minőségében vezető szerepet vállalt a befuccsolt müncheni sörpuccs kivitelezésében.

Ekkor élete is örökre megváltozott: az utcai harcokban lövés érte, a kórházi kezelés során pedig morfinistává vált. Hiába kezeltette, függősége az idők során egye erősebb lett.

Karrierje meredeken ívelt felfelé az NSDAP-ben, képviselő, majd a Reichstag elnöke lett, Hitler kancellári kinevezése után miniszter, Poroszország belügyminisztere, majd kormányfője, a birodalom légügyi biztosa. Gyakorlatilag Göring volt Hitler jobbkeze, minden jelentős lépésében támogatta a Führert.

Göring vadászaton (Wikipedia)
Göring vadászaton (Wikipedia)

Hitler utóda

Részt vett az SA szétverésében, az Anschluss lebonyolításában, a kristályéjszaka megszervezésében, miközben halmozta a tisztségeket. Légiközlekedési miniszter, a Luftwaffe parancsnoka, fővadász- és főerdőmester, gazdasági miniszter lett.

Ő volt 1936-tól a hadigazdaság négyéves tervének biztosa, ő irányította Németországban és a meghódított területeken a zsidó vagyonok elrablását. Hitler 1939-ben a birodalmi védelmi tanács elnökévé és saját utódává nevezte ki, 1940-ben pedig birodalmi marsall lett.

Megszervezte a Gestapót, majd 1934-ben a koncentrációs táborok felügyelete mellett átadta a az irányítást Himmlernek.

Hitler egyik leglojálisabb támogatójaként kulcsszerepet játszott az ország háborúra való felkészítésében, de a egészen ’39 augusztusáig igyekezett lebeszélni főnökét egy világméretű konfliktus kirobbantásáról.

Nem érezte elég felkészültnek Németországot.

Luxus és öngyilkosság

Göring különbözött más, magas rangú náci vezetőktől. Nem osztotta a Führer fajvédő nézeteit, bár fontos szerepet játszott a holokauszt előkészítésében, és többször kiállt zsidó származású beosztottjaiért. Idegenkedett a személyi kultusztól is, sok kérdésben vitázott és ellenvéleményt fogalmazott meg.

Ennek ellenére feltétlen hűséggel viseltetett Hitler iránt sőt, a lojalitást sokszor az észérvek elé helyezte.

A kudarcok nyomán 1942-től fokozatosan háttérbe húzódott, inkább arisztokratikus szenvedélyeibe menekült. Híres volt fényűző életmódjáról, óriási birtokokkal rendelkezett, amelyekre palotákat épített. Ezeket pedig lelkes műgyűjtőként a zsidóktól elvett és a megszállt országokból összerabolt műtárgyakkal ékesítette. Szó szerint úgy élt, mint egy fejedelem.

Göring a vádlottak padján Nürnbergben (Wikipedia)
Göring a vádlottak padján Nürnbergben (Wikipedia)

A nagypolitikába 1945 tavaszán tért vissza, amikor úgy tudta, Hitlert bekerítették Berlinben. Megpróbálta átvenni a hatalmat, de

a Führer április 23-án megfosztotta minden párt- és állami tisztségétől, árulónak nyilvánította, elrendelte őrizetbe vételét, majd kizárta a pártból.

Háborús főbűnösként halálra ítélték, de miután nem tudta elérni, hogy a kötél általi halált golyóra változtassák, 1946. október 15-én öngyilkos lett. Három ciánkapszulát tartott magánál – írta a börtönparancsnoknak hagyott búcsúlevélben. Egyet olyan helyen, hogy könnyen megtalálják, egyet a csizmájába rejtve, egyet pedig a csomagjában, egy bőrkrémes dobozban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik