Tudomány

Kódolva van bennünk a kínzó fogyókúra

24.hu
24.hu

2016. 01. 05. 13:25

Ha őseink szervezete nem lett volna képes zsír formájában raktározni az energiát, ma egészen máshogy néznénk ki. Sőt, lehetséges, hogy nem is léteznénk, hiszen a múlt emberei a zsírréteg nélkül elpusztulhattak volna az éhínségek alatt. Persze ez az elhízás ellen küzdőket ma ez kevéssé vigasztalja.

Annak ellenére, hogy a raktározott zsírról rossz elképzelések élnek a köztudatban, elég hasznos is lehet. A ledolgozásánál adódó nehézségek mögött pedig evolúciós okok állnak – számol be az IFLScience.

Egy viszonylag vékonyabbnak számító, 75 kilogrammos férfi teste is 100 000 kilokalória energiát raktároz el. Ha szervezetünk egyéb formában – például glikogénként – tartalékolná az erőforrást, tömegünk akár 40-60 kilogrammal is növekedhetne, mivel a glikogén jóval kevesebb energiát tud elraktározni, ráadásul a zavartalan működéséhez víz is szükséges.

Tehát megvan az evolúciós oka és haszna a zsír elraktározásának, annak ellenére, hogy sokan szabadulnának tőle. Míg a múltban, a táplálkozás rendszertelensége miatt a teltebb embereknek nagyobb esélye volt az életben maradásra, a mai nyugati világban már a hízásra kevésbé hajlamos emberek számítanak egészségesebbnek. Napjainkban a túlzott zsírtartalékot teszik felelőssé bizonyos krónikus betegségek kialakulásánál.

Nehéz tőle szabadulni

A meglévő zsírtartalékot éppen amiatt olyan nehéz ledolgozni, mert testünk mindent megtesz azért, hogy megőrizze. Az evolúció során egy nagyon bonyolult rendszer jött létre a tartalékok védelmére.

Az egyik legfontosabb eleme egy hormon, a leptin. Ez felelős a zsíranyagcsere, az étvágy és a jóllakottság szabályozásáért. Amikor a zsírsejtek száma csökken, a leptin száma is kevesebb lesz a vérben. Minél kevesebb a hormon, annál nagyobb az ember étvágya, ezért szervezete arra kényszeríti, hogy többet táplálkozzon. Ha a leptinszint magas, az ember kevesebb éhséget érez, mivel a hormon jelzi: elegendő zsír van eltartalékolva.

Ennek a jelenségnek a továbbgondolásaként felmerült az ötlet, hogy a leptin szervezetbe juttatásával védekezni lehet az elhízás ellen. Az eljárás azonban nem működhetne hosszútávon, mivel a magas leptinszinthez egy idő után hozzászokik az agy, azaz újra megemeli a leptint, és ezzel együtt tovább nő az étvágy is.

Fordított esetben a hormon viszont nagyon érzékenyen viselkedik. Már egészen kevés fogyástól is drasztikusan lecsökken a leptinek száma, ez pedig nem csak éhséget, de jutalomkereső magatartást, és adott esetben rossz közérzetet is eredményezhet.

Mit lehet tenni?

Egy új tanulmány szerint a raktározott zsír lebontására más manipulációs módszer is létezhet. Létezik egy folyamat, a termogenezis, amikor egy bizonyos fajta zsír azért ég el, hogy energiájával hőt adjon. A kutatók rájöttek, hogy ezt egy sLR11 nevű hormon tartja kordában. Mivel a korábbi évezredek során minden egyes zsírsejttel spórolni kellett, az égetés csak bizonyos körülmények között indul el.

A tudósok olyan kíséretet végeztek el, ahol sLR11 hormon nélküli patkányokat próbáltak meg felhizlalni. Mivel a zsír nagy része elégett, nem növekedett az állatok tömege. Ha tehát valamilyen módon szabályozhatnánk a hormont az emberi szervezetben, azzal az elhízás ellen is lehetne védekezni.

Mielőtt nagyon örülnénk, fontos leszögezni, hogy a módszer csak bizonyos zsírtípusok esetében működhet. Ezek a sejtek ráadásul kevésbé jelentősek az emberi szervezetben, mint a rágcsálóknál. A legegyszerűbb zsírégetési móddal – a mozgással – pedig éppen az a gond, hogy csökkenheti a leptinszintet.

Egy szó mint száz, lehet, hogy ön elégedetlen az ünnepek alatt felszedett pluszkilókkal, szervezete viszont rendkívül boldog, és mindent meg fog tenni azért, hogy megőrizze a plusz zsírréteget. És ezzel be is zárult az ördögi kör.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.