Tudomány

Bányák, amelyek örökre megsebezték a Földet

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 11. 19. 15:40

A sokszor kilométeres kráterű, leginkább meteorkráterre emlékeztető külszíni fejtések nyomai sosem tűnnek majd el a Földről, és sokszor még a környezetükre is veszélyesek. Bemutatjuk a legnagyobbakat.

A Berkeley Pit, egy volt külszíni szénbánya a montanai Butte mellett. Az 1955-1982 közt működött bánya bezárásakor lezárták a nyitott térbe áramló vizet eltávolító szivattyúkat, így azóta az elkezdett megtelni vízzel.


Az 540 méter átmérőjű, 270 méter mély gödörben minden hónapban harminc centiméterrel nő a vízszint, amely 2020 körül elérheti a talajvíz szintjét. Ez önmagában véve nem is lenne baj, de sajnos az egyre gyűlő víz igen savas (pH 2,3-2,5), és nagy mennyiségben tartalmaz veszélyes anyagokat és nehézfémeket, így többek közt rezet, arzént, cinket, kadmiumot és kénsavat is, így teljesen megváltoztatja majd a környezet talajvíz-készletének összetételét, és a veszélyes anyagok a közelben eredő Clark Fork River-be is bekerülnek, amely két államon is keresztülfut.

Fotó: Wikimedia Commons, PitWatch

Diavik gyémántbánya, Észak-Kanada

A 2003-ban indult kitermelés csak néhány éven át folyt a felszínen, hiszen 2010-2012 közt az egész rendszert a föld alá helyezték.Ez a néhány év is elég volt azonban ahhoz, hogy maradandó sebet ejtsenek a területen.

Fotó: The Israeli Diamond Industry

A Fimiston fejtés, Nyugat-Ausztrália

A 3,5 kilométer hosszú, másfél kilométer széles, és 570 méter mély mesterséges árokból évi 28 tonna arany távozik.

Fotó: Super Pit

A világ legnagyobb rézbányája, a 850 méter mély Chuquicamata, a chilei Calama közelében

A nagyipari termelés 1882-es megkezdése előtt már évszázadokkal bányászták itt a rezet, ma pedig ez az egyetlen hely felel a dél-amerikai ország összes exportjának harmadáért.

Fotók: Yann Arthus-Bertrand, NASA, Codelco Fuera de Intag

Mir, Jakutföld, Oroszország

A Szovjetunió első gyémántbányája 1957-ben nyílt meg, és 2004-ben zárt be, 1200 méter átmérőjű, legmélyebb pontján 525 méterrel a talajszint alá nyúló gödröt hagyva maga után. A bányát a hatvanas években évi két tonna (10 millió karát) gyémánt hagyta el, de ez az ütem hamarosan ötödére, évi négyszáz kilogrammra (2 millió karát) csökkent. A helikopterrel és kisebb repülőgépekkel való áthaladás a bánya felett évtizedek óta tilos, a légáramlatok ugyanis könnyen lehúzzák őket.


Fotók: imgur és Gelio

Az 1906 óta működő Kennecott rézbánya, Salt Lake City-től délnyugatra

A jövőre száztíz éves bánya területe még közel húsz éven át aknázható ki, de már most négy kilométer széles, legmélyebb pontján 970 méter mély sebet ejtett a környék képén.

A területen egyedül 2004-ben 715 tonna aranyat, 5900 tonna ezüstöt, és 17 millió tonna rezet termeltek ki, de továbbra is a világ egyik leggazdagabb bányájának számít.

Fotó: Wikimedia Commons, aibob
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.