Tudomány

Földönkívüli civilizáció nyomaira bukkanhattak csillagászok

Az emberiségnél jóval magasabb technológiai szinten lévő földönkívüliek által épített megaépítmények keringhetnek egy rejtélyes csillag körül. Legalábbis ez is egy lehetséges magyarázat a Földtől 1500 fényévnyire található csillagnál észlelt furcsa jelenségre. Olyan magyarázat, amit komoly csillagászok sem vetnek el azonnal, mint ostobaságot – írta az Atlantic és annak nyomán több tudományos lap.

A közösségi oldalakon és a világsajtóban is nagy figyelmet kapott beszámoló középpontjában a szépnevű KIC 8462852 csillag áll, amit 2009-ben fedeztek fel a csillagászok, a földszerű bolygók után kutató Kepler űrtávcső segítségével. A “bizarrként” és “nagyon érdekesként” jellemzett csillagot éveken át figyelték, miután egyértelművé vált: valami kering körülötte, ami rendszertelen időközönként eltakarja a fényét. Méghozzá valami igencsak nagy dolog, mert olykor a csillag által kibocsájtott fény 22 százalékét is kitakarja.

A csillagászok több elméletet is megvizsgáltak, ami természetes magyarázatot adhat a furcsa jelenségre, de kénytelenek voltak egymás után elvetni azokat, csakúgy mint azt a lehetőséget, hogy a műszerek hibája áll a háttérben. A tudósok végül csak egy elfogadható magyarázatot találtak: a csillag körül üstökösök keringenek, amit egy, a csillagrendszeren átsuhanó másik csillag gravitációja röpített a KIC 8462852 köré. De ez a sem ad választ mindenre, és a csillagászok ezzel még nem zárták le a kérdést.

Van ugyanis egy másik lehetséges magyarázat. Jason Wright, az amerikai Penn State egyetem csillagásza szerint elképzelhető, hogy földönkívüliek által épített megaépítmények keringenek a csillag körül. Egészen pontosan hatalmas, többszázezer kilométeres napelemek, amivel a csillag által kibocsájtott energiát gyűjtik be. Wright az Atlanticnak elmondta: a földönkívüliek mindig az utolsó lehetséges magyarázat, amit megfontol az ember, de ez pont úgy néz ki, mint amit egy idegen civilizációtól várhatunk.

Érdekes módon a tudósok nem vetették el azonnal annak a lehetőségét, hogy a KIC 8462852 körül keringő rejtélyes valamik egy földönkívüli civilizáció építményei lehetnek. Wright most rádióteleszkópokkal vizsgálná meg a csillagot, értelmes lényekre utaló rádiójelek után kutatva. Az első megfigyeléseket januárban végzik, majd, ha az eredmények megfelelőek, az új-mexikói VLA rádióantenna-hálózat ráirányításával megállapíthatják, hogy tényleg idegen technológia áll a háttérben, vagy mégiscsak van valamilyen természetes magyarázat a furcsa jelenségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik