Tudomány

Végül Geronimo keresztény lett

“Úgy döntöttem, hogy – mint egyszerű harcos és nem mint törzsfőnök – hadi ösvényre lépek. Jómagam ugyan nem voltam a sértettek között, de az embereim közül többen is, ezért harcba indultam a törzsemmel” – írta önéletrajzában Geronimo, az utolsó indián harcos, aki szembeszállt az amerikai telepesekkel.

Geronimo apacs volt, pontosabban az ezzel a gyűjtőnévvel jelölt törzsek csirikava ágából származott. Már egész fiatalon részt vett törzse rablóhadjárataiban a szomszédos indiánok és a fehér telepesek ellen. Ezek folyománya volt a mexikói hadsereg 1858-as büntetőhadjárata Geronimo védtelen faluja ellen, ahol megölték a harcos édesanyját, feleségét és három gyermekét – olvasható a Rubicon.hu-n. Ekkor fogadott bosszút.

Két ország hadserege ellen

Nem főnökként, hanem spirituális vezetőként irányította maroknyi csapatát, és többször legyőzte Mexikó és az Egyesült államok haderejét a két ország közti határterületen. A csirikavákat 1874-ben az arizonai San Carlos környékén kialakított rezervátumba telepítették, innen kiindulva szervezett véres portyákat.

Leghíresebb harcát 1885-ben vívta, egyszerre nézett szembe két ország hadseregével. Nem is akármilyen csapatok voltak, George Crook és Nelson A. Miles tábornokok ötezer fővel, az amerikai hadsereg egynegyedével vonult ellene, Mexikó 3000 katonát sorakoztatott fel. Az indiánok – kihasználva terepviszonyokat, barlangokat – egy évig állták a sarat.

Hatalmas változás

Végül a maroknyi őslakos 1886. szeptember 4-én Fort Bowie erődjében letette a fegyvert. Ezzel az Egyesült Államok hadserege az utolsó felkelést is leverte, az őslakók ellen folytatott több évszázados harc véget ért. Geronimo Floridában és Alabamában raboskodott, majd 1894-ben az oklahomai Fort Sill-i rezervátumba internálták.

Itt gazdálkodni kezdett, felvette e kereszténységet. Fogvatartóitól egyre több szabadságot nyert, de szülőföldjére soha nem térhetett vissza. Utolsó éveiben érdeklődéssel fordult a fehérek kultúrája felé, 1904-ben részt vett a St. Louisban rendezett világkiállításon, ahol számos vele kapcsolatos fotó, ajándéktárgy kelt el. Geronimo népszerű lett.

Az egykor rettegett vezér 80 éves korában, 1909 februárjában hunyt el tüdőgyulladásban a Fort Sill-i rezervátumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik