Tudomány

10 ok, amiért állandóan fáradt vagy

faradtsag(960x640).jpg (Array)
faradtsag(960x640).jpg (Array)

Nem azért vagy fáradt, mert keveset alszol. Rengeteg apró hibát követünk el, amikre mind van tudományos magyarázat. Felsoroljuk a leggyakoribbakat, és amiken a legkönnyebb változtatni.

Nem azért vagy álmos, mert nem alszol. Illetve azért is, de nem elsősorban azért. Van egy csomó olyan apró dolog, ami sokkal jobban lefáraszthat, mint a kihagyott alvás. A Time összeszedett egy viszonylag átfogó listát arról, mik fáraszthatnak le igazán, ráadásul úgy, hogy észre sem veszed.

Kihagyod az edzést, amikor fáradt vagy

Ha kihagyod az edzést, amikor fáradt vagy, azzal igazából pot az ellenkezőjét éred el annak, amit szeretnél. A Georgiai Egyetem kutatása szerint azok a felnőttek, akik csak akár heti 20 percet sportoltak, kapásból kevésbé érezték magukat fáradtnak, vagy nyomottnak. Már hat hét után látszik a változás. A rendszeres edzéstől erősebb és kitartóbb leszel. Hiába érzed úgy, hogy nincs erőd most nekiállni, hosszú távon érdemes.

Nem iszol elég vizet

Már az iszonyatosan nagy terhelést jelent a szervezetednek, ha csak nagyon kicsit dehidratált vagy. Akár két százaléknyi folyadékveszteség is nagyon lenyomja az energiádat, mondja Amy GÍoodson, a Texas Health Ben Hogan Sports Medicine kórház dietetikusa. Ha kiszáradsz, besűrűsödik a véred, a szíved kevésbé eredményesen ver, amitől a tápanyag és az oxigén lassabban jut el a szerveidhez.

 

Nem veszel magadhoz elég vasat

A vashiány miatt kevésbé tudsz koncentrálni, irritált, gyenge, fáradt leszel. Azért, mert ismét csak kevesebb oxigén és tápanyag jut el az izmaidhoz és a sejtjeidhez. Goodson szerint a vörösbab, a marhahús, a tofu, a tojás és a saláták sokat segítenek. Egyébként pedig, ha úgy érzed, vashiányod van, akár az orvoshoz is érdemes lehet elmenni, mert sokszor valamilyen más betegségnek az előjele.

Kihagyod a reggelit

A tested üzemanyaga az étel. Miközben éjszaka alszol, a tested tovább működik, felhasználva a vacsorát, amit este ettél. Reggel viszont újra kell töltened, ami elfogyott. Goodson szerint reggelizni olyan, mint begyújtani a kályhában. Elindítja az emésztésedet. Goodson szerint teljes kiőrlésű gabonaféléket, sovány fejérjét és egészséges zsiradékokat érdemes reggelente enni. Például a zabkását mogyorókrémmel és proteinporral.

Szemetet eszel

Az olyan ételek, amik tele vannak cukorral és egyszerű szénhidrátokkal nagyon előkelő helyen állnak a glikémiás indexen. Ez azt mutatja, hogy mennyire gyorsan emelik ezek a szénhidrátok a testedben a vércukorszintet. Ami egyébként viszonylag gyorsan vissza is zuhan utána. Az ilyen hirtelen ugrások után nagyon fáradt leszel. Próbáld meg szinten tartani a vércukrodat, amihez a legjobb módszer, ha elkerülöt a junkfoodot.

 

Kupi van az irodádban

Egy Princeton Egyetemen készült tanulmány szerint, ha kupis a környezet, amiben dolgozol, az dekoncentrálttá tesz, és korlátozza az agyadat abban, hogy új információkat fogadjon be és rendszerezzen. Próbálj minden nap energiát szánni arra, hogy a munka végén elpakolj az asztalodon.

Pihenés alatt is emailezel

Ugyanez a kutatás kimondta azt is, hogy erős a veszélye a kiégésnek, ha még a nyaralás alatt, a medence partjáról is nézed az emailjeidet. Egyszerűen próbálj meg kikapcsolni és pihenni néha.

Iszol egy két pohár bort lefekvés előtt

Elsőre jó ötletnek tűnhet meginni egy pohár vörösbort, hogy lenyugtasson lefekvés előtt, de nem az. Az alkohol szedálja a szervezeted, tompítja az idegrendszeredet. Egy New Yorki kutatópszichiáter szerint ezzel megakadályozza a testedet abban, hogy rendesen üzemeljen alvás közben. Ráadásul, ha megemészted az alkoholt, az elképesztően felnyomja az adrenalinszinted. Ezért jellemző, hogy egyszer csak felébredsz az éjszaka közepén, ha ittál előtte. A doktor azt javasolja, hogy lefekvés előtt három-négy órával már ne igyunk alkoholt.

Lefekvés előtt is megnézed az emailjeidet

Ha közvetlenül lefekvés előtt egy világító képernyőt bámulsz, az megzavarja a tested természetes alvásciklusát. A fény elnyomja a melatonin hormont a szervezetedben, pedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szabályozza az alvásodat.

Túl sok koffeint fogyasztasz

Semmi gond nincs a reggeli kávéval, sőt. Kutatások szerint napi három pohár még jót is tesz neked. De az esti és délutáni kávé már annál rosszabb. A koffeint megakadályozza, hogy a szervezeted adenozint termeljen, pedig ennek lenne a feladata, hogy előbb-utóbb felgyűljön és álmos legyél töle. Ha este kávét iszol, összezavarodhat a szervezeted.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik