Tudomány

Törpének született, óriásként halt meg a szerencsétlen férfi

Adam Rainer 18 évesen 122 centi volt, majd három évvel később hirtelen nőni kezdett: 51 éves korában hunyt el, ekkor már 234 centiméter magas volt.

Rainer 1899-ben született az Osztrák-Magyar Monarchia területén, Grác városában. Szülei rögtön látták, hogy gyermekük nem egy átlagos fiú, már ekkor látszottak rajta a kisnövésű emberekre jellemző jegyek. Orvosilag ezt törpenövésnek nevezik, a hátterében több mint kétszáz betegség, állapot állhat.

Túl “kicsi” volt katonának

A leggyakoribb ok az achondroplasiának nevezett zavar, amely sokszor egy mutálódott gén miatt átlagos testmagasságú szülők gyermekeinél jelentkezik. Jellemző rá a nem arányos testméretek: átlagos törzs, rövid végtagok, aránytalanul nagy fej.

Adam 18 esztendősen 122,5 centiméter volt, a sorozótiszt elutasította, amikor katonának jelentkezett az I. világháborúban. Az igazán meglepő azonban az volt, hogy a fiúkezei és lábai nőni kezdtek. A keze csaknem 24 , a lába 43-asról három év alatt 53-ra nőtt. Mindeközben a testmagassága még mindig nem érte el a 150 centit – eleveníti fel a Múlt-kor.hu.

Törpéből óriás

Aztán 21 évesen Adam Rainer minden testrésze hirtelen növekedésnek indult, amit a fiú először minden bizonnyal álmai teljesüléseként élt meg. Valóságos óriás lett: 1930-ban már 216 centiméter magas volt, de ünneplésre semmi oka nem maradt.

A növekedést ugyanis az akromegália nevű betegségnek “köszönhette”. Egy jóindulatú agydaganat miatt agyalapi mirigye túlzott mennyiségű növekedési hormont állított elő. Ilyenkor a csontok deformálódnak, ami főleg az arcon figyelhető meg: torz arcvonások, nagy orr, előreugró áll. A hang elmélyül, potenciazavarok léphetnek fel, a beteg hízásnak indul, erős testszag, fokozott szőrnövekedés és látászavar kísérheti.

Kín volt minden mozdulata

Előfordulhat migrén, gerincferdülés, szívproblémák, a fokozott súly miatt ízületi fájdalmak alakulnak ki. Az akromegália hatására növekszik bizonyos betegségek kialakulásának kockázata, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás, szívproblémák. Szakszerű kezelés nélkül – és a XX. század elején ilyenről még nemigen beszélhetünk – a beteg várható életkora jelentősen csökken.

Adam Rainer, a törpéből lett óriás sem volt kivétel. Bár az agyalapi mirigyében található daganatot eltávolították, növekedése lassult, de maradandó károsodásokat szenvedett. Súlyos gerincferdülés alakult ki nála, a járás is egyre több gyötrelmet jelentett, élete utolsó éveit ágyban fekve töltötte.

Végül 51 évesen érte a halál, ekkor már 234 centi magas volt és 109 kilót nyomott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik