Tudomány

Hitler fel akarta forralni az óceánt

Denevérek dobták volna le a bombákat, kutyákkal akartak tankot robbantani és egy ördögi szerkezet felforralta volna az óceánt - elkeseredett kísérletek a pusztításra a II. világháborúból.

A háború poklában nem volt olyan elvetemült ötlet, amelyen legalább el ne gondolkoztak volna a hadviselő felek, ha azzal az ellenség halálát okozhatták, sajátjaik életét óvhatták. A Múlt-kor.hu-n megjelent összeállításból válogattunk néhány igencsak bizarrnak mondható fegyvert.

Kutyák a tankok ellen

A szovjet propaganda szerint például 300 német tankkal végeztek a Vörös hadsereg idomított kutyái. Ez a szám távolról sem igaz, bár tény, hogy volt ilyen próbálkozás a gyors német előrenyomulás megállítására. Valóban kutyákat képeztek ki, hogy 10-20 kilónyi robbanóanyaggal megrakva tankok alá feküdjenek. A motivációt természetesen az étel jelentette, a trénig során viszont álló páncélosokon gyakoroltak.

Így történt, hogy az ebek többsége – bár a végletekig ki voltak éhezve – berezelt a dübörgő tankoktól, és ha nem is futottak szerte szét, eszük ágában sem volt alájuk feküdni. Sőt, a rájuk erősített bomba volt, hogy idő előtt felrobbant, más esetben pedig szovjet tankokat repítettek a levegőbe.

 

Denevér szállította bombák

Egy amerikai orvos, Lytle Adams ötlete szerint denevérekre, a saját testsúlyuknál nehezebb tárgyakkal is repülni képes kis emlősökre szereltek volna 25-25 grammos gyújtóbombát. Egy éjjel pedig több ezer denevért szórtnak volna ki repülőkből japán városok felett. Az állatok hajnalra szétszóródva mind menedéket kerestek volna a többnyire fából épült japán házakban, és ekkor léptek volna működésbe az időzítők.

A doktor az elnök feleségének régi ismerőse volt, így Roosvelt jóváhagyta a tesztelést. A részletesen kidolgozott tervet 1943-ban kezdték a gyakorlatban is kipróbálni, ám néhány elszabadult kisemlős lángba borította a hadsereg egyik új-mexikói támaszpontját. A tesztelést ekkor jegelték, ám 1944-ben ismét előkerült, de megvalósítására nem volt szükség, az atombomba hatására Japán letette a fegyvert.

Gigantikus űrtükör

Igazán nagyot azonban Hermann Oberth német rakétatudós “álmodott”, aki még 1957-ben is biztos volt benne, hogy terve egyszer valóra válik. A nácik egy elképesztő méretű, 8200 kilométer széles akartak az űrbe juttatni, ami a Nap sugarait összegyűjtve, majd egy földi célpontra irányítva városokat boríthatott volna lángba. Sőt, igény esetén akár felforralhatták volna vele az óceán egy részét.

Oberth szerint az űrtükör építése 10-15 évet venne igénybe, költségei pedig – akkori áron – hárommilliárd dollárra rúgnának. Később elismerte, hogy a találmány valószínűleg nem lenne képes egy-egy pontos célpont megsemmisítésére, de az ellenség demoralizálására igen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik