Tudomány

Lemondott a szexista megjegyzése miatt a Nobel-díjas tudós

Tráfásnak szánt megjegyzése szerint három baja volt a lányokkal Tim Huntnak, de most már lehet, hogy lett egy negyedik is.

A vitatott kijelentést a tudós a tudományos újságírók Szöulban tartott világkonferenciáján tette: “Hadd mondjam el önöknek, mi a bajom a lányokkal (…) három dolog történik, ha ők is ott vannak a laborban (…) a férfiak beléjük szeretnek, ők szeretnek bele a férfiakba, és ha kritika éri a lányokat, elsírják magukat”.

Honlapján publikált nyilatkozatában az egyetem azt írta, megerősítik, hogy Hunt szerdán benyújtotta lemondását az UCL Élettudományi Karán betöltött pozíciójáról a “június 9-én a nők a tudományban témáról tett megjegyzése miatt” – idézte a The Guardian.

Az egyetem közleménye hozzátette, a UCL volt az első egyetem Angliában, amelyre a nők a férfiakkal egyenlő feltételek mellett járhattak, és “hiszik, hogy az ügy kimenetele összhangban van az intézmény nemi egyenlőség melletti elkötelezettségével”.

A 72 éves Hunt 2001-ben kapott orvosi Nobel-díjat. Szerdán a BBC 4 csatornán elnézést kért a megjegyzésért, amelyet állítása szerint humorosnak szánt. Hozzátette, hogy “nem akart a nők útjába állni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik