Tudomány

Két és félmilliárdért vett egy bélyeget

Egy amerikai cipőtervező vásárolta meg a világ legdrágább bélyegét, az 1856-os brit-guyanai egycentes magentát.

A bélyeg egy éve kelt el 9,5 millió dolláros (jelenlegi árfolyamon 2,68 milliárd forintos) rekordáron a Sotheby’s egy New York-i árverésén. Ám a vevő, Stuart Weitzman dizájner és üzletember csak ma fedte fel kilétét. A 73 éves cipőtervező elmondta, hogy a világ legdrágább bélyegének megszerzése visszarepítette a gyerekkorába, amikor gyűjtött “mindent, amit talált”, és a világhírű nemzetközi bélyegek számára fenntartott bélyegalbumának elején már akkor egy üres hely várt a végül tavaly megvásárolt British Guianára.

Weitzman telefonon, névtelenségét megőrizve licitált a 2014. június 17-i árverésen az aukciósház által “a bélyegek Mount Everestjének” aposztrofált ritkaságra, amelyet az év végén három évre kölcsönadott a washingtoni Nemzeti Postamúzeumnak. A fekete tintával bíborvörös papírra nyomtatott bélyeg egy háromárbocos hajót ábrázol a gyarmat mottójával (“Adunk, de cserébe elvárunk”).


Wikipedia

A British Guiana 1 cent a világ legelső postabélyegei közé tartozik. A gyarmat postamestere 1856-ban kért meg egy helyi újságot a bélyeg nyomtatására, miután késett az anyaországból induló szállítmány. Az egy példányban készült ritkaság számos gyűjtő kezén megfordult, amíg végül a dúsgazdag John E. du Ponthoz került. Du Pont börtönben halt meg 2010-ben, miután elítélték David Schultz pankrátor 1996-os meggyilkolásáért. A bélyeget a du Pont-hagyaték kezelői bocsátották árverésre tavaly júniusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik