Tudomány

Pofátlanul szereztek pénzt a bankok ’48-ban

Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (Array)
Pesti Magyar Kereskedelmi Bank (Array)

A dr. Sajó és dr. Boga urak által kifejlesztett stratégia meghaladta saját korát, tekintve, hogy több mai marketinges módszer agresszivitását túlszárnyalja.

A második világháború után, 1945 tavaszától kezdték újra működésüket a háborús károk, elszegényedés és az infláció súlyos csapásai alatt nyögő magyar kereskedelmi bankok. Az egyik legnagyobb és legtőkeerősebb volt közülük a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, amely már állami felügyelettel, de mint láthatjuk, még a régi, „kapitalista” szemlélettel működött.

Forrás: Hungaricana Képeslapok

Azonnal ráraboltak a nyereményre

Alább egy vezetői körlevélből idézünk 1948 februárjából, amelyet Lázár Balázs mutatott be az Archívnet.hu-n. Pillanatkép ez a bankok ügyfélhiányáról és arról, hogy valóságos hajtóvadászat folyt potenciális betétesek után. Azt pedig igazán senki nem tudhatja előre, mikor hasít bele a mentő ötlet. Akár épp a sportrovat böngészése közben…

“Debreceni leányintézetünk vezetői, dr. Boga és dr. Sajó urak, a vasárnap esti lapokból olvasták, hogy a To-To embersport fogadás 18. fordulóján a 12 telitalálatos nyereményt, 445/m [4450] forintot, ifj. Szücs Károly hajdúszoboszlói textil- és cipőkereskedő nyerte” – áll a körlevélben.

Említett urak gondoltak egyet, és ” munkatársainktól megszokott gyors elhatározással, … a konkurrenseket megelőzve, már hétfőn korán reggel autón kiutaztak Hajdúszoboszlóra, a szelvényt átvették beszedésre és megbízást vettek a nyertestől, hogy a befolyó összeget az Alföldi takarékpénztárnál Debreczenben betétbe helyezzék”.

Minden jövedelemre le kell csapni

Lássuk be, remek ötlet volt, ráadásul sikeres. Legalábbis a bank szempontjából, de reméljük, a letámadás ellenére végül ifj. Szücs Károly is elégedett volt. A vezetőségnek pedig igencsak megtetszett, felhasználták egy kis motivációra is. “Azért írom ezt meg leányintézeteinknek és fiókjainknak, hogy lássák, mennyire függ a betétszerzés az alkalmazottak mindenre kiterjedő gondosságágától és gyorsaságától.”

Sőt, a levél végére dr. Boga és dr. Sajó urak módszere kötelezően követendő példává vált. “Figyeljen tehát összes alkalmazottjuk minden lehetőség kihasználására. Kísérjék figyelemmel, kik adnak el házat, földet, jószágot, árut és igyekezzenek az eladótól a pénzt – addig is, amíg azt bármilyen más célra felhasználja – betétként megszerezni.”

Nem tudjuk, nem is tudhatjuk, másoknak mennyire sikerült Sajó és Buga nyomdokaiba lépni. A kiteljesedő kommunista diktatúra hamarosan államosította a Pesti Magyar Kereskedelmi Bankot éppúgy, mint ifj. Szücs Károly nyereményét…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik