Tudomány

Farkas Bertalan nagyon várja az utódját

farkas bertalan (Array)
farkas bertalan (Array)

Kedden van a 35. évfordulója az első magyar űrhajós repülésének.

Farkas Bertalan nagy álma, hogy segíthesse a következő magyar űrhajós felkészülését – az első magyar asztronauta erről azon az ünnepségen beszélt, melyet űrutazásának 35. évfordulóján rendeztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen.

Az űrhajós bízik abban, hogy az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjaként Magyarországnak még lesz lehetősége embert küldenie az űrbe, azt sem tartja kizártnak, hogy erre Kína rohamléptekben fejlődő űrprogramjának keretében is lehetőség nyílik. „Leírhatatlan érzés volt megpillantani Magyarországot az űrből” – emlékezett vissza saját útjára Farkas Bertalan.

Az ünnepségen jelen volt helyettesítő társa, Magyari Béla és a Szovjetunió által vezetett egykori Interkozmosz program több más egykori űrhajósa Oroszországból, Mongóliából, Lengyelországból és Bulgáriából is. Az Európai Űrügynökséget Reinhold Ewald űrhajós képviselte.

Farkas Bertalan 1980-ban hét napot, húsz órát és 45 percet töltött a világűrben, május 26-tól június 3-ig. A küldetést két évig tartó asztronauta-kiképzés előzte meg a Moszkva melletti Csillagvárosban, melyet Magyari Bélával közösen végeztek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik