Tudomány

Magyarok ezreinek életét menthetik meg

transzplantáció, szerv átültetés (Array)
transzplantáció, szerv átültetés (Array)

Csak új vesére ma több mint 1200 ember vár Magyarországon, de kevés az átültethető szerv, és azt a keveset is nagyon nehéz "tárolni". Egy új eljárás további 20-25 százalékkal több sikeres transzplantációt tesz lehetővé.

A napokban megbúvó, kis hír számolt be arról, egy angol klinikai fejlesztésnek köszönhetően a transzplantációra szánt tüdő az eddiginél akár 24 órával tovább is életben tartható. Aki az érintetteken és a szakmán kívül még belefutott az információba, mély humánum vezérelte sóhajjal vette tudomásul a jó hírt. Más talán legyintett: brit tudósok vilgágszenzációival tele a hócipője.

A Hír24 viszont “utánajárt”, és bizony nagyon komoly áttörésről van szó, ami világszerte rengeteg ember, de még Magyarországon is – hosszabb távon – ezrek életét mentheti meg.

Négy órán múlhat minden

Ma nincs elég létfontosságú donorszerv, az európai vagy világszintű összefogást pedig nagyban hátráltatja, hogy a beültetésre alkalmas szerveket csak rövid ideig lehet a jelenleg alkalmazott módszerekkel életben tartani. Az 1960-as években próbálkoztak gépekkel fenntartani a keringésüket, de ez zsákutcának bizonyult. A mai gyakorlatban 0-4 Celsius-fok közötti hűtést alkalmaznak, és egy speciális konzerváló folyadékot, amely hasonlít a szervezeten belüli miliőhöz.

Ily módon egy szívet négy, májat, hasnyálmirigyet 12, egy vesét 24 óráig lehet “tárolni”, pontosabban legfeljebb ennyi idő telhet el a kioperálás és a beültetés között. Könnyen belátható, hogy így még a mai körülmények között sem lehet egy szervet nagy távolságra elszállítani. Az utóbbi időben ezen a területen történt áttörés, a kutatásban pedig angliai és amerikai intézetek járnak az élen – mondta el lapunknak Dr. Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának igazgatója.

Többen kapnak lehetőséget az életre

Az új módszer a gépi szervkonzerválás, amely a régi koncepció felújított és továbbfejlesztett változata. Ilyenkor mesterséges körülmények között – hűtéssel vagy normál hőmérsékleten -, új oldatokkal, illetve vérkészítménnyel az élő szervezethez hasonló viszonyokat teremtenek. A modern gépi pumpa segítségével a vérkeringést utánozzák, és így a szerveket jóval tovább életben tudják tartani.

Nemcsak a tüdőt, hanem a vesét, a májat és a szívet is. Ha nem is “korlátlanul”, de jóval hosszabb ideig mint eddig. Sőt. Az új eljárás képes a kioperált szerv állapotán is javítani, vagyis egy-egy idősebb donor gyengébb állapotban lévő szívét, máját vagy veséjét a további működéshez optimális minőségre fejleszteni – emeli ki dr. Máthé Zoltán.

A módszer további javításával a közeljövőben olyan szerveket is be lehet majd ültetni, amelyek eddig erre alkalmatlanok voltak. Véget érhet a szállítással járó bonyolult szervezés, néha kapkodás, így a földrajzi távolság sem akadályozza többé egyetlen szerv célba jutását sem. Az új módszerekkel a szakember szerint akár 20-25 százalékkal több sikeres transzplantációt hajthatnak végre.

Illusztráció: Thinkstock

Komoly segítség

Mit jelent ez a gyakorlatban? Hazánkban tízezres nagyságrendet ér el például a dialízisre szoruló vesebetegek száma, de szervátültetésre nem mindenki alkalmas: a vesetranszplantációs listán jelenleg megközelítőleg 1200 név található. Évente körülbelül 350-400 ember kaphat új vesét Magyarországon. Veseátültetetést a budapesti centrumon kívül Szegeden, Pécsett és Debrecenben végeznek.

A veseátültetésekben 2014-ben a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája első volt az Eurotransplant vesetranszplantációs centrumai között, 236 beültetett vesével. Májbetegségek miatt évente öt-hatezer ember hal meg Magyarországon, közülük körülbelül 150-en várnak egy új májra. Jelenleg a Semmelweis Egyetemen Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján történik májátültetés, 2014-ben 75 ember életét tudták ezzel a módszerrel megmenteni. A gépi szervkonzerválás bevezetésével ezek a számok tovább növelhetők.

Az orvosok egyébként napjainkban vese, máj, tüdő, szív, hasnyálmirigy és vékonybél átültetését képesek “rutinszerűen” végrehajtani. Kuriózumnak számít, amikor valaki anyaméhet vagy új kezet kaphat – a tudomány azonban szerencsére folyamatosan tágítja a határokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik