Tudomány

Példátlan kihalási hullám jöhet

endangered (Array)
endangered (Array)

Egy kutatás szerint minden hatodik állat- és növényfaj kipusztulhat, ha nem állítjuk meg a klímaváltozást.

A BBC News híre szerint a ma ismert állat- és növényfajok 16 százaléka végleg eltűnhet a földről, ha záros határidőn belül nem fogjuk vissza a széndioxid-kibocsátásunkat. Egy, a Science-ben megjelent tanulmány szerint a legveszélyeztetettebb fajok Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon élnek. A korábbi vizsgálatok 0 és 54 százalék közé tették azoknak a fajoknak az arányát, amelyek kipusztulhatnak, ha az elkövetkező években legalább 4 °C-kal emelkedik a globális átlaghőmérséklet.

Dr. Mark Urban, a Connecticuti Egyetem kutatója 131, a klímaváltozás különféle hatásaival foglalkozó tudományos kutatás adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a hőmérséklet emelkedése jelentős mértékben felgyorsíthatja a biológiai sokszínűség romlását. Mint írta, ha a globális hőmérséklet csak két fokkal meghaladja az iparosodás előtti idők átlagát, a „kihalási együttható” (azoknak a fajoknak az aránya, amelyeket a kihalás veszélye fenyegethet) a mai 2,8 százalékról máris 5.2 százalékra nőhet. Ha a globális felmelegedés a jelenlegi tempóban növekszik, a ma ismert fajok 16 százaléka (minden hatodik faj) kihalhat.

„Ha a világ vezetői egyesült erővel nem szabnak gátat az üvegházhatású gázok kibocsátásának, és tétlenül nézzük, hogy a föld tovább melegedjen, minden hatodik fajt elveszthetünk – hangsúlyozta a kutató. – Lesznek olyan fajok, amelyek képesek lesznek alkalmazkodni a globális felmelegedéshez, de sajnos olyanok is, amelyek nem – például azért, mert eltűnnek a természetes élőhelyeik.”

Dr. Urban szerint Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Amerikai élővilágát különösen nagy veszély fenyegeti, mert ezeken a területeken számos olyan állat és növény él, amelyek csak olyan, nagyon speciális körülmények között képesek fennmaradni, amelyek a világ más részein nem találhatók meg.

John J Wiens, az Arizonai Egyetem professzora még borúlátóbb. Szerinte még több faj tűnhet el, mert az Urban által elemzett tanulmányok jó része Európa és Észak-Amerika élővilágával foglalkozik, ahol az állatok és növények jobb körülmények között élhetnek, mint a bolygó más területein. „A legújabb becslések szerint Dél-Amerikában akár a ma élő fajok 23 százaléka is kipusztulhat” – érvelt.

Dr Mike Barrett, a WWF egyik vezetője szerint Urban és Wiens kutatásai alátámasztják környezetvédelmi szervezet Living Planet Report című jelentésében szereplő adatokat, amelyek szerint 1970 óta világszerte megfeleződött a gerinces állatok száma. „Számos faj végleg kihalhat, ha nem tesszük meg a megfelelő lépéseket a klímaváltozás hatásainak enyhítésére” – húzta alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik