Tudomány

Kétszázezer magyart nyelt el Szibéria

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 10. 02. 16:07

A "felszabadító" Vörös Hadsereg konkrét tervszámokkal érkezett Magyarországra: 600 ezer embert hurcoltak el, egyharmaduk soha nem tért haza.

Korábban a témában:

A második világháborúban mind a német, mind a szovjet magatartást a zsákmányszerzés és a túszszedés, a bosszú és a tömeges megtorlás igénye határozta meg. Magyarország mindkettőt megszenvedte. A németek közel félmillió magyar zsidót deportáltak, közülük 400 ezren haltak mártírhalált.

A Vörös Hadsereg és az NKVD “demokratizmusa” abban nyilvánult meg, hogy nemre, korra és világnézetre való tekintet nélkül fogdosták össze és vitték el a magyar lakosságot – olvasható a Rubicon.hu-n.

Csalás, erőszak, megfélemlítés

A szovjetek komoly tervszámokkal érkeztek Magyarországra, az anyagi javakon túl a Szovjetunió munkaerő-szükségletének egy részét is a legyőzött országok polgáraiból igyekezett kielégíteni. Az elhurcoltak legnagyobb részét a honvédek tették ki: sokan bedőlve a szabad eltávozást ígérő röplapoknak megadták magukat, mások fegyveresen csatlakoztak, vagy harci cselekmény során estek fogságba – sorsuk ugyanaz volt.

Tömegesen fogtak el polgári személyeket is. A bevonuló szovjetek főbelövés terhe mellett rendelték háromnapos közmunkára a férfiakat, a híd- és vasútépítés után azonban senkit sem engedtek haza. A transzportok végállomása mindig valamelyik szovjet internálótábor volt. Volt, ahol erőszakkal, másutt megfélemlítéssel vagy éppen megtévesztéssel, csalással gyűjtötték össze az embereket.

Sín (sín, gulag, )
Kétszázezer magyarnak volt egyirányú az út (Wikipedia)

Budapesten elsősorban az ostrom elhúzódása miatt szedték össze az embereket: a hónapokig tartó harcot ugyanis Malinovszkij marsall a védők nagy számával magyarázta. A város elfoglalása után a valódi hadifogoly-szállítmányokat civilek ezreivel egészítették ki. És ez folyt az egész országban.

Többen haltak meg,mint a harctereken

Volt, ahol erőszakkal, másutt megfélemlítéssel vagy éppen megtévesztéssel, csalással gyűjtötték össze az embereket. A harmadik csoportot a politikai elítéltek alkották. Politikai megfontolásból vitték el a Horthy-korszak számos prominens politikusát, katonai vezetőjét, tudósát, ellenfelei kikapcsolására a Magyar Kommunista Párt is felhasználta az NKVD jelenlétét.

Pontos adat nincs, a becslések szerint összesen 600 ezer magyar állampolgárt hurcolt el a felszabadítóként ünnepelt hadsereg. A foglyokat először hazai gyűjtőtáborokba vitték, ahol hónapokat is eltöltöttek, majd útnak indították őket valamelyik romániai átmenőtábor irányába.

Sokan ekkor döbbentek rá, hogy útjuk orosz kényszermunkatáborba vezet. Többen megpróbálkoztak a szökéssel: felszedték a vagonok alját, és a mozgó vonatból a sínek közé ereszkedtek. Mivel a tervszámok betartása nagyon fontos volt, a hiányzók helyét valahogy mindig feltöltötték – nemegyszer munkájukat végző román vasutasokat kényszerítettek a magyarországi transzportokba.

Az elhurcolt 600 ezer magyarból körülbelül 400 ezren tértek haza, a többiek Sztálin munkatáboraiban haltak meg. A szovjet lágerekben összességében több magyar állampolgár halt meg, mint a harctereken a háború hat éve alatt.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

3094101 05/08/2017 A Russian fan during the 2017 IIHF World Championship group stage match between the German and Russian national teams. Alexey Kudenko/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.