Tudomány

Nézettségi világrekordot döntött a Gangnam Style

Kétmilliárd felett jár a klipet megnézők száma. Világrekord született a lovacskázós táncból.

A 35 éves koreai előadó PSY Gangnam Style videóklipjét 2012. július 15-én töltötték fel a YouTube-ra és csupán öt hónap kellett neki az első milliárdhoz. A másodikat lassabban érte el, de most felkerült a hab a tortájára.


A Youtube-rekordok listáján egyébként Justin Bieber, Jennifer Lopez, Eminem és az LMFAO követi a koreai sztárt.

Mindenki kaszált rajta

A Gangnam Style Szöul felkapott Kangnam negyedének életmódjáról szól, a dalszöveg szerint PSY a tökéletes barátnőt keresi, aki tudja, mikor kell jól viselkedni és mikor kell vadnak és felszabadultnak lenni. A dal mémmé vált, miután több neves brit, illetve amerikai zenész, köztük Robbie Williams és T-Pain is közzétették a videóját a közösségi oldalakon.

A dal minden idők legnézettebb K-pop-videójává vált 49 nappal a bemutatása után, és első helyre került a YouTube legnézettebb videóinak listáján. Augusztus 31-ig (2012) mintegy 57 000-szer töltötték le az Egyesült Államokban, egy hét alatt mintegy 23 000 letöltéssel, ami a Nielsen SoundScan szerint a World Digital Songs listán minden idők legnagyobb eladási adata.

2012. szeptember 4-én a videoklip nézettsége átlépte a 100 milliós, két héttel később pedig a 200 milliós határt a YouTube-on. Szeptember 20-án a videó hivatalosan Guinness-rekorder lett, mint a YouTube történelmének legkedveltebb videója, miután addigra több mint kétmillióan like-olták. A dal harmincegy országban vezette az iTunes letöltőlistáját, beleértve az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Kanadát és Magyarországot is.

November 23-án a Gangnam Style minden idők legtöbbször megtekintett videója lett a YouTube-on 805 millió megtekintéssel, maga mögé utasítva Justin Bieber Baby című dalát. Mára pedig már több mint kétmilliárd ember tanulhatta meg a lovacskázó számot. (A Gangnam Style népszerűségét látva a Justin Biebert felfedező Scooter Braun közzétett egy üzenetet Twitteren: „Hogy lehet, hogy nem szerződtettem le ezt a fickót?” Nem sokkal később PSY az Egyesült Államokba utazott, hogy találkozzon Bieber menedzsmentjével, szeptember 4-én pedig bejelentették, hogy szerződést írt alá Braun cégével.)

A dal népszerűségét a koreai politikusok is kihasználták, a Reuters tudósítása szerint az elnökjelöltek is felhasználták a jellegzetes mozdulatokat a szavazók csábítása érdekében. Ebben a videóban éppen az ENSZ-főtitkárt tanítgatja.

Hogy mindent megtudjon a szám sikereiről és hátteréről, olvasson bele a Wikipédia szócikkébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik