Tudomány

Sütőháború: gáz, indukciós, elektromos, halogén?

Vörös József
Vörös József

2014. 03. 12. 11:40

Milyen dolgokra figyeljünk új sütő, főzőlap vagy tűzhely vásárlásakor?

A háztartási gépek térnyerése elképesztő ütemben zajlik. Egy konyhában kell lennie sütőnek, a döntés azonban nem egyszerű, ráadásul mindenkinek más szempontok fontosak. A panelekben gyakran átalánydíjat fizetnek a gázra, így ott a gázsütő jóval takarékosabb, hiszen fix összegért annyit használjuk, amennyit csak akarjuk. Egy olyan családi házban, ahol a napelemek megtermelik az áramot, az elektromos sütő lesz gazdaságosabb.
4 zónás, hagyományos gázsütő
A gázos sütőket olcsóbban beszerezhetjük, újonnan 50 ezer forinttért egy ‘A’ energiasztályba tartozó, 4 zónás, 55 literes tűzhely a legtöbb helyen megvásárolható. Erre már van két év garancia, de a jótálláshoz egy szakszervíz vagy szakember üzemehelyezése szükséges.

Egy hasonló paraméterekkel rendelkező elektromos sütő 80 ezer Ft, extraként lehet benne grill funkció, időmérő óra és sütővilágítás. Ha kicsit jobban a zsebünkbe nyúlunk, öntisztító és melegen tartó funkció, hőkijelző, légkeverés, forgónyárs és gyerekzár is jár mellé.
Az indukciós főzőlap hatásfoka a legnagyobb. Itt a hő közvetlenül a tűzhelyre tett edényben keletkezik, nem melegíti sem a levegőt, sem a tűzhelyet. Ennek oka, hogy az indukciós tűzhelyekben egy réztekercs van (elektromágnes), ami váltóáram alatt egy oszcilláló mágneses mezőt hoz létre.

Gyorsabban érik el a kívánt hőmérsékletet és energiatakarékosabbak a fűtőszállal működő típusoknál, azonban csak mágnesezhető edényekkel és serpenyőkkel boldogulnak. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen, az alumínium, réz, üveg és egyes rozsdamentes acél edények azonban nem használhatóak. Egy mágnes segítségével könnyedén ellenőrizhető akár a megvételre szánt, akár a már meglévő edények alkalmassága, mivel az indukciós főzőlapon használható edények vonzzák a mágnest. Áruk nagyjából megyegyezik az elektromos tűzhelyekkel.

indukciós főzőlap
Nem túl elterjedtek, de léteznek halogénes főzőlapok is. Ezek bármilyen edénnyel jól működnek, elég magas a hatásfokuk, kifejezetten energiatakarékosak de piszok drágák: egy olcsóbb kerámialapos halogén tűzhely ára 250 ezer forint.

Fogyasztás szempontjából nem könnyű összehasonlítani őket. Annak ellenére, hogy a gázsütő hatásfoka a legrosszabb, a legolcsóbban mégis ez üzemeltethető. Egy megajoule energiáért a gáz esetében 2,7 forintot, az áram esetében 12,5 forintot (1kWh ~ 3,6 MJ) fizetünk ki. Az egyszerűség kedvéért 10 liter vizet forralunk teafőzéshez, 15 fokról 75 fokra melegítjük fel.

A fogyasztási-fenntartási csatát is a gáz nyerte, azonban még nincs vége. Nagyon fontos a biztonság, nem csak a konyhában kószáló gyerek(ek) miatt, egyébként is. Szerezhetünk komolyabb égési sérüléseket, a gáz önmagában robbanásveszélyes, a láng elvonja a levegőből az oxigént. Aki gázzal süt-főz, ügyeljen a megfelelő szellőztetésre, használat után megfelelően zárja el a készüléket, sütés közben ne hagyja magára sütőt vagy a gyerekeket. Égési sérülést szerezhetünk elektromos sütőnél is, mondjuk jóval nehezebben. A mai darabok már egy tucat helyen vannak felmatricázva, hogy “Ne érjen hozzá!” itt és itt.
halogén főzőlap
Kardinális kérdés a tisztítás – ha kifut a bableves, a takarítás elkerülhetetlen. Az elektromos gépek máris egyenlítenek, miután lehűlt a lap, egy mozdulattal letörölhetjük a szennyeződést. Az étel nem ég rá a felületre, nem csapkodnak fel a lángok, nagyon szerethető és praktikus. A gáznál ott a rács, rosszabb esetben a rózsákat is le kell szednünk és takarítanunk.

A sütőt ritkábban használjuk, mégis itt jelennek meg a legcifrább igények. Ha a gázos és elektromos tábort ha egymásnak eresztenénk, biztosan nem tudnának megegyezni, melyikkel lehet finomabbra sütni az ételt. A gáz közelebb áll az igazi tűzhöz, az elektromos sütők a felső/alsó sütésnek és a légkeverésnek köszönhetően egyenletesen oszlatják el a hőt. Nem gondolom, hogy van jelentősége az étel ízét tekintve, persze egy régi gázos sütőben könnyebb odaégetni vagy éppen nyersen a hagyni süteményeket.
Egy villanysütő fogyasztása 4,5-7,5 kWh közé esik, ez óránként 200-350 Ft kiadást jelent. A meglepően magas érték láttán joggal borulhatunk ki, de fontos megemlítenünk, hogy amikor például 2 órát sütünk, az a fűtőszálnak nem kétórányi csúcsteljesítménnyel folyó munkát jelent. Szinten tartani a hőmérsékletet jóval kevesebb energiát igényel, mint felmelegíteni a levegőt egy adott hőmérsékletre. Az extra funkciókról már esett szó, ezek egy része növeli a kényelemérzetünket és ezzel együtt a fogyasztásunkat is.

Aki váltáson gondolkozik vagy már váltott is, több dolgot újra meg kell tanulnia. A hőmérsékletváltoztatás jóval lassabban történik, mint a gázos sütőknél, míg a láng azonnal kialszik, a főzőlap lehűl. Az ételeket könnyen odaégethetjük, ha nem számoljuk bele a lassabb kihűlést, és ottfelejtjük a lapon az ételt. Különböző ételeket különböző hőmérsékleten kell sütni – ezt már megszokhattuk a gázsütőknél is – azonban a kevésbé rutinos felhasználók számára komoly fejtörést okoz a megfelelő fokozat kiválasztása.

Sütési hőfokjavaslatok egyes ételekhez (Celsius-fokban)

Piskóta: 180
Kevert tészták: 180-200
Omlós tészták: 200-220
Aprósütemények (pl. kekszfélék): 225
Vaniliás kifli: 220
Gyümölcskosár: 200
Kinyomós (gépi) keksz: 190
Kelt tészta: 180-200
Pizza: 200
Kenyér: 200
Zsemle: 220
Muffin: 180
Leveses tészta: 225
Rétes: 200
Égetett tésza (pl. képviselőfánk): 200

elektromos sütők és főzőlapok
A gázos sütőkkel alapvetően nincs sok baj, a használatuk és tisztításuk kicsit körülményesebb modern társaiknál, de fenntartásuk általában olcsóbb. Ha valami kombinált csodát választunk és edényeink nagy része mágnesezhető, érdemes meggondolni az indukciós főzőlapot, ezzel spórolhatunk a legtöbbet. Sütő választásakor egyre többen az elektromos mellett döntenek – itt figyeljünk arra, hogy minnél magasabb energiaosztályba tartozzon, űrtartalma elegendő legyen az egész családnak, csak a számunkra fontos prémiumfunkciókat tartalmazzák.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.