Tudomány

Mégis megmenekülhetnek a fák a Rómain?

római parti fák (római part, árvíz, )
római parti fák (római part, árvíz, )

Új rendszerű magyar mobilgátat vásároltak a svédek, amit akár itthon is használhatnának.

A svéd Velling község egy magyar újdonsággal védené magát a tengerártól: csaknem hatmillió forintnak megfelelő koronáért vásárolt az úgynevezett sátorgátból – írja az Index.hu.

Az április 17-én 133 országban (PCT/IB2013/053048 számon) szabadalmi eljárás alá helyezett sátorgát különlegessége, hogy háromszög alakú, ami maximális stabilitást ad elcsúszás ellen a rendszernek. Valamint gyorsabb a felállítása és szivárgásmentes. A gátat bárhol, bármilyen talajon fel lehet állítani, anélkül, hogy tereprendezésre vagy természetkárosító beavatkozásra szükség lenne – mondta el a lapnak Sápi István Péter, a gát fejlesztője.

Szerinte sátorgát Szentendrén, Vácon vagy a Római-parton is simán telepíthető mindenféle tereprendezés nélkül, egy bozótot vagy fát sem kell kivágni.

Az Index megkérdezte a milliárdos költségű Római-parti mobilgát tervezőirodáját a sátorgátról, akik elmondták: még nem hallottak róla. Hozzátették: még a mobilgát engedélyezése folyik, ezért van arra lehetőség, hogy felvegyék a kapcsolatot a sátorgát forgalmazójával, és megnézzék, tudják-e használni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik