Tudomány

Megtalálták a legfiatalabb milliszekundumos pulzárt

Vibráló gammasugarai egy tízmillárd éves gömbhalmazból érkeznek felénk.

Kapcsolódó cikkek

A milliszekundumos pulzár rendkívül rövid, ezredmásodperc körüli tengelyforgási idejű pulzár. A leggyorsabb ilyen pulzár, akár 43 ezer fordulatot is megtehet percenként.

Egy ilyennek a nyomait mérte be a Fermi gammasugárzást mérő űrteleszkóp. A felfedezést egy nemzetközi kutatócsoport tette.

Az adatok azt igazolták, hogy az eddigi legfiatalabb ilyen pulzárt sikerült azonosítaniuk, mely az NGC 6624 gömbhalmazban található. Az objektum a PSR J1823-3012A nevet kapta.

“Szülőhalmaza” mintegy tíz milliárd éves – körülbelül hárommilliárd évvel fiatalabb az ősrobbanásnál -, és 27 ezer fényévre található tőlünk a Nyilas csillagképben.

A Fermi műszerei egyébként tizenegy gammasugárzást kibocsátó gömbhalmaz létezését jelentették, de a halmazokban található több tucat milliszekundumos pulzárok kibocsátásai túl gyengék voltak ahhoz, hogy egyenként bemérhetők legyenek. Az NGC 6624 gömbhalmaznál azonban nem ez volt a helyzet. Elképesztő energiájú és egyetlen pulzárra utaló gammasugárzást mértek az objektum körül.

Egy másik kutatócsapat további gamma sugarakat lövellő kilenc pulzárt írt le a szintén a Fermi adatainak segítségével.

MI AZ A PULZÁR?

A pulzár gyorsan forgó neutroncsillag, mely erős mágneses térrel rendelkezik. Főleg szupernóva robbanások után jön létre, de olyan fehér törpe csillagokból is kialakulhat, amelyek elég sok anyagot gyűjtenek össze környezetükből, hogy bekövetkezzen a gravitációs összeomlás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik