Tudomány

Szabadalmat kap a Scrabble nevű játék (1948)

Newtown, december 1. – James Brunot megkapta a szabadalmat a népszerű szókirakó játék gyártására. A scrabble azóta is hódít.

A scrabble nem más, mint egy betűjáték. Kettő, három vagy négy játékos véletlenszerűen kiválasztott betűkből értelmes szavakat alkot, amelyeket egy rácsos játékmezőn helyez el. A szavakat – az első kivételével – csak egy másik szóhoz lehet illeszteni. Minden betűhöz meghatározott pontmennyiség tartozik, a nyelvben ritkábban előfordulók értelemszerűen több pontot érnek. A játék győztese az, aki a legtöbb pontot gyűjti össze.

A játékmező 15 vízszintes és 15 függőleges sort tartalmaz. Egyes pozíciókba érkezéskor többletpontokat lehet szerezni. A részletes szabályok ismertetésétől most eltérnénk, különböző változataiban akadnak szabályok a többi közt a gondolkodási időre, a rövidítések, tulajdonnevek tilalmára vonatkozóan.

Egy remek klip, amelyben két generáció játszik:

1938-ban egy Alfred Moshet Butts nevű építész készített el a játék első változatát, amelyet ő Lexiko-nak nevezett el. Ezt fejlesztette tovább, Criss-Crosswords-nek becézte a keresztrejtvényhez hasonlított játékot. Több szettet készített magának, de az értékesítésben egyáltalán nem volt sikeres.

1948-ban egy bizonyos James Brunot megvásárolta a jogokat Buttstól – és learatta a babérokat. Brunot meghagyta a játék alapszabályait, de a nevét megváltoztatta Scrabble-re. A szabadalmat 1948. december 1-jén kapta meg. A legenda szerint a játék 1952-ben lett egy csapásra sikeres, amikor Jack Strauss nyaralása idején játszott vele.

Jack Strauss a Macy’s kereskedelmi lánc tulajdonosa volt. Mikor hazatért, meglepődve látta, hogy a boltjaiban nem árulják a játékot. Tett róla, hogy ez megváltozzon. Brunot később eladta a jogokat a Selchow and Righter nevű cégnek, majd többszöri csereberélést követően megállapodott a Hasbro és a Mattel cégeknél.

Shaquille O’Neal reklámszereplése kapcsán került kapcsolatba a játékkal:

1984-ben az NBC tévéshow keretében játszatta a játékot, hat évig ment a képernyőn. Ma már internetes változata is van, és meg lehet vásárolni a játékprogramot is.

Világbajnokságot is rendeznek a játék szerelmesei számára, minden páratlan évben. A legutóbbi 2009-ben Johor Bahruban, Malajziában volt. Nemzeti klubok, szövetségek tömörítik a legjobb versenyzőket.

Ez aztán az ötletes megoldás:

A játékot 121 országban, 29 nyelven árulják. A Scrabble nevet a Hasbro védette le, egyes országokban a Mattel birtokolja a jogokat. Eddig 150 millió darabot adtak el belőle a világon. Minden harmadik amerikai otthonban megtalálható.

AJÁNLOTT LINKEK, FORRÁSOK:

A Scrabble variációi, típusai
A Mattel scrabble-oldala
A Hasbro scrabble-oldala
Az angol nyelvű játékosok nemzetközi szövetsége
A scrabble története

Ajánlott videó

Olvasói sztorik