Tech

Putyin: akinél a mesterséges intelligencia, annál a világuralom

Az orosz miniszterelnök szerint is hatalmas lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában, és bármely ország is jár élen a fejlesztésben, az egyben a globális kapcsolatok ura is lesz.

Elon Musk, Mark Zuckerberg, Stephen Hawking után újabb nagy koponya csatlakozott a mesterséges intelligencia (MI) jövőjéről szóló diskurzushoz. Vlagyimir Putyin egy diákoknak tartott előadásában arról beszélt, hogy azon ország fogja uralni a globális kapcsolatokat, amelyik élen jár az MI fejlesztésében. Az orosz miniszterelnök azt is hozzátette, hogy a jövő háborúit már drónokkal vívják az országok, nem katonákkal.

„A mesterséges intelligencia jelenti a jövőt, nemcsak Oroszország, de az emberiség számára is. Kolosszális lehetőségek rejlenek benne, de egyben fenyegetés is, a kimenetelt nehéz előre megjósolni.

Bárki is lesz a vezető ebben a szférában, a világ ura is lesz.”

Az MI fejlődése az utóbbi években nemzetbiztonsági kérdéssé is vált. Jelenleg Kína és az Egyesült Államok jár élen ezen a fejlesztési területen, előbbi ország nemrég jelentette be, hogy 2030-ra szeretne vezetővé válni. Sok elemző is arra figyelmeztet, hogy az USA lemaradhat, különösen annak fényében, hogy a Trump-adminisztráció szorosabbra húzza a gyeplőt a tudományos és technológiai kutatások támogatásában.

Forrás: Europress

Ugyan az MI már napjainkban is körbevesz minket digitális asszisztensek és intelligens szolgáltatások formájában, a hadviselésben is hasznosítható különféle kiberfegyverek fejlesztésére, vagy olyan önjáró eszközök vezérlésére, mint a drónrajok. Az alacsony költségű, de „megosztott aggyal” felvértezett kvadkopterek megfigyelési célokra és támadásra is használhatók lehetnek a jövőben.

Gyilkos robotoktól tart Elon Musk és 115 társa
Közel az a nap, amikor a katonákat és civileket autonóm robotok fogják gyilkolni. Ettől fél a techvilág, lépéseket akarnak az ENSZ-től.

Elon Musk nemrég 116 vezető technológiai céggel együtt nyújtott be egy kérvényt az ENSZ-nek a robotizált hadviselés szabályozásával kapcsolatban, a csoport szerint az autonóm technológia egyet jelentene a háború harmadik forradalmával, a puskapor és a nukleáris fegyverek megjelenése után. Szeretnék, ha a robotizált, autonóm fegyvereket hozzáadnák az ENSZ hagyományos fegyverekről szóló egyezményéhez.

Putyin szerint nem kell, hogy a forgatókönyvnek egyetlen győztese legyen, Oroszország pedig nem szeretné, hogy egy másik ország monopóliumot szerezzen ezen a területen.

Ha mi leszünk a vezetők ezen a területen, mindent megosztunk az egész világgal.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik